zadná náprava -odklon kol
- fukdes
- Nováček
zadná náprava -odklon kol
Ahojte,bol som dnes na geometriu kvôli na pohľad velkému odklonu zadných kolies napravy .
Po zmeraní celkovej zbiehavosti a odklonu prednej a zadnej napravy mi mechanik povedal že je všetko ok.
Odklon zadných kolies nameral -2 stupne ,co je na hornej hranici tolerancii.Bolo mi povedane ,ze pokial to nedere pneumatiky tak s tym nebude nič robit,lebo je to komplikované a on sam nevie ako sa to presne nastavy, aby bol odklon dobry.
Mne sa ale zda ze tie kolesa su moc odklonene od kolmej osi, rozbiehaju sa ako na starej škodovke.
Vravel niečo o dvoch skrutkách s excentrickymi podlozkami ktorými sa to da čiastočne spravit ale neni to 100 % zaručené a musia sa najprv objednat nové ...
Mal alebo riešil niekto podobný problem ohľadom velkého odklonu zadných kolies do A? Ak ano tak ako ?
Po zmeraní celkovej zbiehavosti a odklonu prednej a zadnej napravy mi mechanik povedal že je všetko ok.
Odklon zadných kolies nameral -2 stupne ,co je na hornej hranici tolerancii.Bolo mi povedane ,ze pokial to nedere pneumatiky tak s tym nebude nič robit,lebo je to komplikované a on sam nevie ako sa to presne nastavy, aby bol odklon dobry.
Mne sa ale zda ze tie kolesa su moc odklonene od kolmej osi, rozbiehaju sa ako na starej škodovke.
Vravel niečo o dvoch skrutkách s excentrickymi podlozkami ktorými sa to da čiastočne spravit ale neni to 100 % zaručené a musia sa najprv objednat nové ...
Mal alebo riešil niekto podobný problem ohľadom velkého odklonu zadných kolies do A? Ak ano tak ako ?
Ford Focus 1,8TDDi kombi r.v.2001
-
- Test driver
Re: zadná náprava -odklon kol
Ak ti to v uvedenom servise nevedia nadstavit,chod do ineho,alebo priamo do Fordu.Zadna naprava je so systemom multilink Control Blade,takze preto ten vyraznejsi odklon.Dbaj na skutocne seriozne a spravne nadstavenie.fukdes píše:Ahojte,bol som dnes na geometriu kvôli na pohľad velkému odklonu zadných kolies napravy .
- lubec
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Odklon zadných kolies sa nastavuje srobom na priecnom spodnom ramene. Ja som musel vymeniť aj sroby, lebo som ich mal zahrdzavené a nedalo sa s nimi pohnut. Ak to v tom servise nevie, alebo sa boji, tak by som zmenil servis 

Ford Focus hatchback 1,8TDDi GHIA, 110+PS, 243+Nm, 12/2000, lightning blue, MOMO S-five black 17", H&R TwinTube-40-70mm, K&N, Alpine IVA-D511RB, chrom, airbrush...
FOTOGALÉRIA
Ford Transit 350L MR FWD Trend,2.2TDCi 140PS 350Nm,r.2013,frozen white
FOTOGALÉRIA
- misoo
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
- lubec
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Pozerám, že toto je len slovenské vlákno

Ford Focus hatchback 1,8TDDi GHIA, 110+PS, 243+Nm, 12/2000, lightning blue, MOMO S-five black 17", H&R TwinTube-40-70mm, K&N, Alpine IVA-D511RB, chrom, airbrush...
FOTOGALÉRIA
FOTOGALÉRIA
- fukdes
- Nováček
ahoj a čo pomohlo to keď sa to nastavilo tymi šroubami na priečnom ramene,bol si s tym na geometriu? Koľko ti namerali odklon zadných kolies pred a po oprave?lubec píše:Odklon zadných kolies sa nastavuje srobom na priecnom spodnom ramene. Ja som musel vymeniť aj sroby, lebo som ich mal zahrdzavené a nedalo sa s nimi pohnut. Ak to v tom servise nevie, alebo sa boji, tak by som zmenil servis
Ford Focus 1,8TDDi kombi r.v.2001
- lubec
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Zmenilo sa dosť, pretože mi pritom menili aj tlmiče
Ale nastavili geometriu, ktorá sa predtým nedala. Ale čísla si už nepamätám 

FOTOGALÉRIA
FOTOGALÉRIA
- siki
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
-
- Zkušený
to fukdes:
Mám před sebou hodnoty geometrie náprav na FOFO.
Přední náprava odklon v rozmezí 0°46´ až -1°51´ mám -1°05´ a -1°08´
Zadní náprava odklon v rozmezí -0°07´ až -2°46´ mám -1°37´ a -1°40´
Mám sice o 40mm snížený podvozek, ale kola do ,,A" jsou u multilinku normální i když jseš blíž k horní hodnotě
Mám před sebou hodnoty geometrie náprav na FOFO.
Přední náprava odklon v rozmezí 0°46´ až -1°51´ mám -1°05´ a -1°08´
Zadní náprava odklon v rozmezí -0°07´ až -2°46´ mám -1°37´ a -1°40´
Mám sice o 40mm snížený podvozek, ale kola do ,,A" jsou u multilinku normální i když jseš blíž k horní hodnotě

- lubec
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Zdá sa že sú to tie šroby. Musia byť excentrické, na tej fotke to nevidno.
FOTOGALÉRIA
FOTOGALÉRIA
- JVN
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
... mám skromný dotázek... co je to ten multilink

Ford Focus 1.8i 16V 85kW Ghia combi , r.v. 2002 Silver

-
- Test driver
hmmm....trosku hanba,ze Focusak nevie,co je multilink.Ved prave podla toho vsetci poznaju,zboznuju a vychvaluju Focusa.
Viacprvkové zavesenie zadnej nápravy multilink
Konštrukcia zadnej nápravy je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré určujú jazdné vlastnosti vozidla.
Pre dosiahnutie vynikajúcej dynamiky jazdy pri súčasnom zachovaní najvyššej úrovne bezpečnosti a pohodlia, je Focus vybaveny progresívnym typom zadnej nápravy s viacprvkovým zavesením multilink control blade.
Konštrukcia novej zadnej nápravy umožňuje zamatovo hladké riadenie a vynikajúcu bezpečnosť a zároveň bezkonkurenčnú úroveň dynamiky, presnosti a výborného ovládania...asi takto v skratke
Viacprvkové zavesenie zadnej nápravy multilink
Konštrukcia zadnej nápravy je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré určujú jazdné vlastnosti vozidla.
Pre dosiahnutie vynikajúcej dynamiky jazdy pri súčasnom zachovaní najvyššej úrovne bezpečnosti a pohodlia, je Focus vybaveny progresívnym typom zadnej nápravy s viacprvkovým zavesením multilink control blade.
Konštrukcia novej zadnej nápravy umožňuje zamatovo hladké riadenie a vynikajúcu bezpečnosť a zároveň bezkonkurenčnú úroveň dynamiky, presnosti a výborného ovládania...asi takto v skratke

- zewl
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
toz nerekl bych hanba, spis nevedel, ze se to tak nazyva....
autoweb.cz píše:"Víceprvková náprava je druh zcela nezávislého zavěšení. (O nezávislém zavěšení mluvíme tehdy, když levé a pravé kolo nejsou žádným způsobem mechanicky propojené, tzn. propružení jednoho kola neovlivňuje polohu kola druhého.) Existuje mnoho různých variant, ale nejčastěji se setkáte se čtyřmi rameny. Na první pohled se takové zavěšení podobá lichoběžníkovému – u toho jsou ale horní a spodní ramena tvořena vždy jedním kusem, kdežto u multi-linku jsou ramínka oddělená.
Díky množství různých kloubů dokáže multi-link udržet ideální postavení kola vůči vozovce, i když pérování propruží téměř nadoraz nebo je auto silně nakloněno vlivem rychlého průjezdu zatáčkou. Spousta pohyblivých bodů také konstruktérům umožňuje přesně definovat, jak se bude geometrie zavěšení měnit působením fyzikálních sil.
Multi-link nabízí nejpřesnější vedení kola za všech okolností, ale jeho nevýhodou je náročnost na zástavbový prostor a vysoké výrobní náklady. Proto se s ním nejčastěji setkáte u dražších aut.
Kromě toho existuje ještě víceprvkový systém, odvozený od tradičního zavěšení vlečenými rameny. Říká se mu Control Blade, podle dodatečného vodicího ramena, a poprvé ho použil Ford na první generaci Focusu. Dnes tohle řešení používá také Volkswagen u modelu Golf a všechny z něj odvozené koncernové vozy."
- JVN
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
... jak píše ZEWL nevěděl jsem že se to takhle jmenuje... mám FoFo "jen" od konce ledna...
... a podle mě by byla chyba když něco nevím , nezeptat se...
... o nezávislém zavěšení zadních kol jsem věděl...
... a děkuji za objasnění
... a podle mě by byla chyba když něco nevím , nezeptat se...

... o nezávislém zavěšení zadních kol jsem věděl...
... a děkuji za objasnění

Ford Focus 1.8i 16V 85kW Ghia combi , r.v. 2002 Silver

- richisan
- Zkušený
Re:
Menil si len tie sroby+ silentbloky alebo cele zadne ramena? Ja mam zrejme podobny problemlubec píše:Odklon zadných kolies sa nastavuje srobom na priecnom spodnom ramene. Ja som musel vymeniť aj sroby, lebo som ich mal zahrdzavené a nedalo sa s nimi pohnut.