Otazka ohladom plynoveho pedala

Motor, převodovka ...
Moderátor:ZaQik
rocky7x
Nováček
Nováček

Otazka ohladom plynoveho pedala

Příspěvek od rocky7x » 06.05.2009 14:23

Dobry den,

Som cerstvym vlastnikom Ford Focus Collection X 1,8 benzin. Zatial som velmi spokojny s autom, musim uznat ze je to skutocny skvost ;-) Vsimol som si vsak 2 veci, na ktore by som sa chcel spytat, ci su normalne:
1. Pri stlaceni plynoveho pedalu, otacky motora sa nezdvihnu hned. Je tam male oneskorenie, cca 1/2 sekundy, ktore mi zatial ale sposobilo zopar "skapani" pri pohynani ;-) Je to normalne chovanie?
2. Mam na tom Focuse tempomat, ktory ma zrychlovacie a spomalovacie tlacitka. Pri stlaceni zrychlovacieho tlacitka mam pocit ze to auto "potiahne" viac nez pri rovnakych otackach stlacenim plynoveho pedalu (hoci aj poriadne) - ma to nejaky dovod? Neviem ci je to iba moj subjektivny pocit, alebo je v tom skutocne rozdiel, ale tiez sa mi zda ze pri zapnutom tempomate, stlacenim pedalu auto menej "taha" nez ked je tempomat vypnuty - je na to nejaky dovod?

Zatial sa mi nepodarilo najst odpoved na tieto otazky a neviem ci je to iba moj subjektivny pocit (najma otazka c. 2).

S pozdravom,
rocky

Anndy
Test driver
Test driver

Re: Otazka ohladom plynoveho pedala

Příspěvek od Anndy » 06.05.2009 16:10

1. to je pri nastartovani, alebo vzdy?

2. to co pises nepozorujem.
Focus II kombi, facelift, r.v. 2008, 1.8 92kw Duratec, Titanium X Galéria
Obrázek

KUTY

Příspěvek od KUTY » 06.05.2009 16:58

1. mam ten isty pocit...na FFI som dupol a slo to hned do otacok (lanko plynu) a tu mi to pride, ze je to cele prespikovane elektronikou

Quickie
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Quickie » 06.05.2009 17:08

2. mám taky isty pocit. ale neriešim to. ja som to daval za "vinu" tomu že mám automat. prevodovku.

rocky7x
Nováček
Nováček

Příspěvek od rocky7x » 06.05.2009 20:26

To Andy:
1. je to vzdy v podstate najviac je to citit pri pohynani v 1. stupni, lebo treba skor pritlacit plyn nez pustat spojku - inak zdochne, alebo "zatrepu valce". Ale v podstate pri zrychlovani uz z 2->3 a dalsich stupnoch je to badat menej, lebo tam ten prechod nie je taky prudky, resp je plynuly. V podstate som si na to uz zvykol, a pri prudkom zrychlovani je to aj celkom vyhoda, lebo tym ze skor stlacim plyn tak to auto rychlejsie zrychluje a hned bere ked pomalsie pustam spojku. Ale zaujimalo ma v podstate ci je to vada mojho Focusa, alebo je to "rozsireny jav" - proste ci je to bug alebo feature ;-) V podstate je to len vec zvyku, jediny nedostatok je pri pohynani sa do kopca bez rucnej, lebo sa vzdy pohnem trochu dozadu - kym ten plyn zaberie, ked prehodim nohu z brzdy na plyn.

Anndy
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anndy » 06.05.2009 20:34

moze to byt, takto detailne som to neskumal. obvykle len niektore diesle funguju tak, ze zacnem spojkou a plyn nemusim moc stlacat. Ale poznam aj opacne.
Ono elektronicke plynove pedale uz asi nemaju taku dobru reakcnu dobu.
Ked sa zamyslim nad tymm, co popisujes, tak proste vo velmi-spomalenom casovom useku sa deje, to co popisujes. Ale podla mna je to uplne normalne u vacsiny aut.
Obrázek

miro
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miro » 06.05.2009 20:45

elektronicky plyn ma vacsiu odozvu
tempomatom nepridavam pouzivam iba na udrziavanie rychlosti ale moze to byt sposobene tou odozvou lebo ak uz mas nohu na plyne a pridavas odozva je urcite mensia ako ked ides na tempomate a ides pridat plynom
Ford FOCUS II 1.6 16v Duratec Ti - VCT ghia (115 k) 2006 K&N Air Filter
Obrázek
Obrázek

Anndy
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anndy » 06.05.2009 21:31

rocky:
inak ked si chces s tym motorom uzit (potesit sa z neho), tak ho pod 4 tis. otacok nepustaj, naopak tam zacni a tlac ho az do maxima.

vtedy je zivy, pekne znie, konecne nevybruje, atd...
Obrázek

PeS
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od PeS » 06.05.2009 22:35

rocky7x píše: 1. Pri stlaceni plynoveho pedalu, otacky motora sa nezdvihnu hned. Je tam male oneskorenie, cca 1/2 sekundy, ktore mi zatial ale sposobilo zopar "skapani" pri pohynani ;-) Je to normalne chovanie?

2. Mam na tom Focuse tempomat, ktory ma zrychlovacie a spomalovacie tlacitka. Pri stlaceni zrychlovacieho tlacitka mam pocit ze to auto "potiahne" viac nez pri rovnakych otackach stlacenim plynoveho pedalu (hoci aj poriadne) - ma to nejaky dovod? Neviem ci je to iba moj subjektivny pocit, alebo je v tom skutocne rozdiel, ale tiez sa mi zda ze pri zapnutom tempomate, stlacenim pedalu auto menej "taha" nez ked je tempomat vypnuty - je na to nejaky dovod?
Ad 1 - taky mám ten pocit (FoFo II 2005) ale jen tak 1/4 sekundy při sešlápnutí plynu.
Spíš pozoruju opak při puštění plynu to ještě asi 3/4 sekundy jede. Pořád si na to
nemůžu zvyknout - při řazení pustím plyn a hned šlapu spojku a motor ještě zařve
jak u žáka autoškoly...

Ad 2 - tohle nepozoruju na tempomat to zrychluje pomaleji než když šlápnu na plyn. Jen
by ta regulace mohla být vymakanější - mělo by to začít ubírat před dosažením
cílové rychlosti. Takhle to táhne a když dosáhne nastavenou rychlost tak hodně
ubere až to malinko škubne.

mehturt
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mehturt » 07.05.2009 07:38

1. toto som si nevsimol, ale cital som tu uz viac krat na fore
2.
Pri stlaceni zrychlovacieho tlacitka mam pocit ze to auto "potiahne" viac nez pri rovnakych otackach stlacenim plynoveho pedalu (hoci aj poriadne) - ma to nejaky dovod?
Citim to tak isto, dovod tam myslim nejaky racionalny nie je - proste je to tak implementovane :).
Neviem ci je to iba moj subjektivny pocit, alebo je v tom skutocne rozdiel, ale tiez sa mi zda ze pri zapnutom tempomate, stlacenim pedalu auto menej "taha" nez ked je tempomat vypnuty - je na to nejaky dovod?
Toto tiez pozorujem, myslim ze dovod je ten ze ked mas tempomat a chces zrychlit plynovym pedalom, musis ho dat do urcitej polohy, kym sa dostanes na tie otacky, ake mas v skutocnosti, az potom zacnes skutocne pridavat - teda zda sa ze najprv stlacas plyn ale auto nezrychluje.
2013 Focus kombi
bolo: 2007 Focus kombi 1.6 Ti-VCT Ghia-X
Obrázek

Rumbo
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rumbo » 07.05.2009 09:37

PeS píše:
Ad 1 - taky mám ten pocit (FoFo II 2005) ale jen tak 1/4 sekundy při sešlápnutí plynu.
Spíš pozoruju opak při puštění plynu to ještě asi 3/4 sekundy jede. Pořád si na to
nemůžu zvyknout - při řazení pustím plyn a hned šlapu spojku a motor ještě zařve
jak u žáka autoškoly...
Toto iste mam na svojom FF1 ale iba pri vyuzivani turba 'naplno'. Pri pohodovej jazde som tento 'efekt' nespozoroval.
FF 1 1.8 TDCi, r.v.11/2002, X-Trend, Černá Panther (met) + Red Harlequin Obrázek
Obrázek

Anndy
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anndy » 07.05.2009 09:49

Dnes som sa na to zameral.
Nikdy mi to tak neprislo, ale mehturt ma pravdu, proste tlacitko okamzite zaberie a "prida" plyn, kdezto pedal treba dostat najprv do polohy, podla rychlosti a potom az zacne pridavat. Preto mi to prislo logicke a nezamyslal som sa nad tym. A cim vyssia rychlost, tym je to asi viac viditelne.

k bodu 1. Podla mna moc rychlo pustas spojku. Treba zvyk a nic ine :D.
Obrázek

rocky7x
Nováček
Nováček

Příspěvek od rocky7x » 07.05.2009 09:57

Dakujem vsetkym za konstruktivne odpovede, myslim si, ze sa moja zahada plynoveho pedala vyriesila ;-) Inac to s tymi 4000 otackami som si uz vsimol, ze ked sa k nim blizim, tak to potiahne o dost razantnejsie. Len este to nechcem nejako vytacat, lebo je auto v zabehu a predajca mi povedal ze prvych 5000 km nemam s tym chodit nejako velmi nad 3000-3500 rpm. Co v podstate znamena, ze fun s tym autom bude az potom ;-) Dat si tak vylet to Roterdamu a naspat a je to ;-)

Anndy
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anndy » 07.05.2009 10:13

dobre taha aj od 1750 vyssie, najhorsie medzi 3 a 4 tis.
Obrázek

Kačud
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kačud » 16.06.2009 14:16

Mám ten samý problém s plynem. Sešlápnu pedál a nic. Po chvilce se rozmyslí a jedem. Normálně mi to nevadí, ten okamžik než auto zareaguje je velmi krátký, ale když chci rychle vystřelit z křižovatky tak na to musím myslet nebo mi to chcípne. Je to k vzteku. Mají tyto problémy i FF první generace s benzínovým motorem? Nebo je to specialita dieselů?
Ford Focus Combi 2004 TDCI 74KW GHIA

Odpovědět

Zpět na „Motor“