To uz nebudes prvni. Znova doporucuji velmi pristupne napsanou stat o alternativnich mazivech (pro ctenare od 6let): Pavel Naumann, Pohadky o masinkach, "O mlsne masince". Zde jsou barvite popsany zkusenosti i s alternativnimi mazivy, experimenty s palivy a mozna, ze je tam dostatecne impresivne zmineno Zirafakem nekolikrat (zda se, ze marne) opakovane doporuceni: Mazte tim, co tam patri. (Ani se nedivim, ze Zirafak rezignoval.) Tak snad pokud nekdo neni schopen svym naturelem stravit odborny text, muze mu tato forma literatury pomoci.chmelko píše:prečo? podla mna ešte par prispevkov a mam hotovu pracu a alternativnych mazivach
Motorový olej pro Focus - informace na str.1
- Jiri02
- Pokročilý
Re: jaky olej
- viiki
- Junior
Dekujem ti jiriku za objasneni, ale pokusit se poradit myslim neni nic spatnyho a meli byt tu mezi nami byt taci aby nas z toho omylu vyvedli. Kazdy rozumi necemu jinemu a je dobre ze ty asi rozumis olejum 

- racetiger
- Junior
Jo molekuly - tak ty jsou supr...
Davejte tam co tam patri a je po problemech (5/30 Formula),cena nizka,neni co resit.
Jinak na druhou stranu lepsi aspon nejaky olej nez zadny.
Davejte tam co tam patri a je po problemech (5/30 Formula),cena nizka,neni co resit.
Jinak na druhou stranu lepsi aspon nejaky olej nez zadny.
- tomason
- Test driver
Klasifikace olejů dle normy ACEA podle mne není moc přehledná. Vůbec totiž neznamená, že A3 je "lepší" než A1 apod. Označení olejů vychází z kinematické viskozity, což je podle mne zjednodušeně řečeno jakási míra vnitřního tření oleje. Udává se v jednotkách mPa.s(milipascalsekunda) a pro klasifikaci ACEA se měří při vysoké teplotě i zatížení. Olej třídy A1 má tuto hodnotu mezi 2,9 až 3,5, kdežto třída A3 vyšší než 3,5. V praxi to znamená, že olej A1 klade pohybujícím se součástem nižší "odpor" a bude mít pravděpodobně i tenčí olejovou vrstvu (ale vůbec to neznamená, že je méně nebo více kvalitní, prostě má jiné mazací schopnosti). Může to znamenat lehčí chod a trochu nižší spotřebu paliva. (Výraz lehkoběžný se někdy používá pro označení oleje viskozitního rozsahu 0W-30 či podobných, ale s normální hodnotou HTHS viskozity.) Pro některé motory však tento menší odpor a tenčí vrstva oleje může znamenat ztrátu potřebných mazacích vlastností a v krajním případě je nebezpečí vážného poškození motoru. Je proto vždy třeba dbát na doporučení výrobce, který ví, jaký olej jeho motor potřebuje.převzato oleje cz JÁ OSBNĚ NAVRHUJU TOTO TÉMA ZAVŘÍT S TÍM ,ŽE PŘI KLIKNUTÍ SE OBJEVÍ NÁPIS :POUŽÍVEJ JEN TEN OLEJ KTEREJ TI DOPORUČUJE VÝROBCE FORD A JE ROVNĚŽ TUČNĚ NAPSÁN V NÁVODU K AUTOMOBILU TO JEST OLEJ TŘÍDY KLASIFIKACE A1/B1 každý jiný olej v této klase je buď dražší Shell ,Castrol nebo jménu Mobil nesahá ani po kotníky ÁMEN 

byl focus 2005 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI
- Jiri02
- Pokročilý
Take navrhuji toto vlakno uzavrit s tim, ze opravneny operator uvede i do prvniho prispevku doporuceni vyrobce FoFo dle typu. Napriklad pro FoFo II:
Specikace Ford:
Motor - Ford nebo Motorcraft Formula E SAE 5W-30 - Specikace Ford WSS-M2C913-B
Servorizeni - Specikace Ford WSS-M2C204-A2
Pokud neni k dispozici olej se specifikaci Ford WSS-M2C913-B, lze pouzit olej SAE
5W-30 (zejmena), SAE 5W-40 (mimo dvoupalivovych vozidel) nebo SAE 10W-40, ktery splnuje specifikaci ACEA A1/B1 (zejmana) nebo ACEA A3/B3.
Specikace Ford:
Motor - Ford nebo Motorcraft Formula E SAE 5W-30 - Specikace Ford WSS-M2C913-B
Servorizeni - Specikace Ford WSS-M2C204-A2
Pokud neni k dispozici olej se specifikaci Ford WSS-M2C913-B, lze pouzit olej SAE
5W-30 (zejmena), SAE 5W-40 (mimo dvoupalivovych vozidel) nebo SAE 10W-40, ktery splnuje specifikaci ACEA A1/B1 (zejmana) nebo ACEA A3/B3.
-
- Test driver
panove zabudate, že skoro NIKTO nový nečíta ani prvu stranku a hned napíše otazku..
ok, zkopirujem vaše dve príspevky na prvu stranku

ok, zkopirujem vaše dve príspevky na prvu stranku

- Jemar
- Zkušený
Možná by tam mohlo být i tohle:čti str.1
a do nadpisu bych dal
- tomason
- Test driver
- vitacz
- Zkušený
Jiriku ctrl+c a ctrl+v umim take pouzivat.
Google take
Pokud tedy kopirujest text z cizich stranek nemel by jsi napsat odkud jsi cerpal?
Napr oleje.cz vid?
Navic to co je tam napsane nevyvracuje to co jsem napsal ale i potvrzuje. Jelikoz prilis neovladam terminus technikus
naspal jsem to tak nejak aby to pochopil stejnej blbec jako jsem ja, to jsem taky napsal. Je pravda, ze jsem nebyl presny, ale tak nejak to funguje.
Ale aspon vime na koho se obrati, kdyz budem chtit neco najit na google
Google take
Pokud tedy kopirujest text z cizich stranek nemel by jsi napsat odkud jsi cerpal?
Napr oleje.cz vid?
Navic to co je tam napsane nevyvracuje to co jsem napsal ale i potvrzuje. Jelikoz prilis neovladam terminus technikus

Ale aspon vime na koho se obrati, kdyz budem chtit neco najit na google

- Jiri02
- Pokročilý
Ano, zdroj bych mel uvest. Take jej pri citacich odstavcu uvadim. Naposled jsem pouzil vety z ruznych clanku p. Ing. Cerneho, CSc. z VSCHT. Ty clanky vysly pred lety v casopisu Autoexpert. Vysly i jinde, treba na oleje.cz.vitacz píše:Pokud tedy kopirujest text z cizich stranek nemel by jsi napsat odkud jsi cerpal? Napr oleje.cz vid?
V takovem pripade doporucuji http://www.google.cz.vitacz píše:Ale aspon vime na koho se obrati, kdyz budem chtit neco najit na google

- liskanet99
- Junior
Re: motorový olej pro focus
Ahoj tak mam cerstve noveho / starsiho focuse a soucasny olej tam je
Castrol Formula SLX 0W-30 Longtec. Nekde sem cetl, ze neni dobre stridat v motoru ruzne oleje - tenhle by mel bejt asi opravdu dobry aspon podle te ceny
. Doporucili byste mi vymenu za podstatne levnejsi Ford Formula E 5w-30? Ten castrol je plna syntetika u fordiho oleje sem to nenasel. Diky David
Castrol Formula SLX 0W-30 Longtec. Nekde sem cetl, ze neni dobre stridat v motoru ruzne oleje - tenhle by mel bejt asi opravdu dobry aspon podle te ceny

Ford Focus II, r.v.2005, 1.6 Ti-VCT Titanium, Aquarius Blue Galerka
Mercedes-Benz Vaneo, r.v.2003, 1.9i Ambiente Stříbrná
Mercedes-Benz Vaneo, r.v.2003, 1.9i Ambiente Stříbrná
- Jiri02
- Pokročilý
Jasne, ze doporucili! A to hlavne proto, ze jej doporucuje vyrobce!liskanet99 píše:Doporucili byste mi vymenu za podstatne levnejsi Ford Formula E 5w-30?

To, ze jsi tam mel nejaky Castrol, vubec nevadi. Precti si nazor odbornika.

-
- Nováček
Včera som vymenil motorový olej samozrejme čo predpisuje výrobca.Len pre tých,čo sa čudujú,že majú olej po výmene čierny už po 8000 km môžem povedať,že to je určite aj tým-mám motor1,6TDCI Duratorq-že pri vypúšťacej skrutke je prelisovanie smerom dovnútra,čo znamená,že tam ostane nejaký ten starý olej a potom sa zmieša s novým.
Ford Focus II 09/2005 combi 1,6TDCI Duratorq bez DPF tmavá zelená metalíza
-
- Test driver
Doporucujem v klidku prestudovat toto vlakno a pri najblizsej moznej prilezitosti motoru dopriat olej spravnej a predpisanej Ford specifikacie,trebars tebou spominany Ford Formula E 5W-30.liskanet99 píše:Ahoj tak mam cerstve noveho / starsiho focuse a soucasny olej tam je
Castrol Formula SLX 0W-30 Longtec. Nekde sem cetl, ze neni dobre stridat v motoru ruzne oleje - tenhle by mel bejt asi opravdu dobry aspon podle te ceny. Doporucili byste mi vymenu za podstatne levnejsi Ford Formula E 5w-30? Ten castrol je plna syntetika u fordiho oleje sem to nenasel. Diky David

- forbes
- Pokročilý