V asi 90% pneuservisov nemajú pravidelne kalibrované vyvažovačky a ani kontrolovaný /kalibrom/ upínací trn kolesa. Ani ten najkvalitnejší vraj nevydrží dlhšie ak occa 1,5roka denného používania...ale? Väčšina má ale ešte upínací trň ten s ktorým vyvažovačku aj kúpili a to mnohí kúpili už používanú...pipin píše:Osobní skušenost s kmitáním kol - nové auto , gumy pireli P7 - bezvadní tiché, ale kmitání volantu nad 110 km. Reklamace , neustálé vyvyžování a kontroly nic nezjistily. Technik od Pireli klábosil něco o špatné geometrii, technik od fordu zase nic zvláštího necítil. No prostě nepříjemné jednání bez výsledku . Pak jsem zjistil, že čím více pneu nafouknu tím je to méně patrné a bylo jasno. Pneu někde byly dlouho nevhodně uskladněné a prostě se zdeformovaly. Tohle vyvažovačka nezjistí ani náhodou, spíše pohledem se dá zjistit jistá nesouměrnost. Tak jsem do nich natlouk vzduchu co se dalo a nechal to stát. Pak jsem je ufouk na přijatelnou hranici a jezdím bez větších problémů. Po přezutí na zimní byl okamžitě klid dakže rébus je vyřešen. Přesto budu rád až se sjedou a dám tam nové protože je to pochopitelně znát na tvrdosti podvozku.

Ide o to - ak je trň už "za zenitom" - koleso Vám vyváži, ale:
Aj ke´d budete mať po vyvážení na oboch stranách vykazovanú nulu - poproste občana, aby koleso nedal dolu iba ho pootočil o 90-180°na trni a dal znovu vyvažovací cyklus. Ak vykáže nevývažky v rozmedzí 5-10gramov - je v háji trň. Ak viac aj vyvažovačka. On Vám síce prehodí závažia ale bude to také isté.
Nedeje sa v podstate nič ak máte kolieska veľkosti 13" či 14"...ale ak sú to 16", 17" či 18" tak Vám bude auto vždy chvieť - iba podľa veľkosti nevývažku v iných rýchlostiach.
Ak teda chceme seriózne vyvážené koleso musíme do certifikovaného servisu, alebo najlepšie do pneuservisu, kde majú práve novú vyvyžovačku. Sú dokonca i vyvažovačky ktoré pri vyvažovacom cykle majú i prítlačný valec na pneu - tam Vám vedia i zmerať ťah jednotlivej pneu do strany (počas vyvažovania sa na nej zadávajú i jednotlivé kolesá s označením pozície na aute) - a potom výsledne určiť ktorá pneu by mala byť na ktorom kolese, aby výsledné ťahanie do strany bolo čo najmenšie - teda necítiteľné. To je aktuálne najmä ak už pneu majú jednu dve sezóny za sebou. Ak niekto napr. kúpi jazdené pneu niekde v pneuservise tak s najväčšou pravdepodobnosťou také niečo zažije - auto mu proste bude dakam ťahať a aby šiel rovno volent nebude presne v strede, aj keď má geometriu celkom v poriadku. Viem o čom hovorím zimné mi zostali s predošlého auta a musel som mať volant mierne doľava aby som šiel rovno a ak som volant pustil, auto pomaly ťahalo doprava. Môj servisák vravel - daj iné gumy a mne sa nechcelo veriť - a ke´d prišli nové letné auto ide presne v strede.