BobTDCi píše:paleta píše:Menil svagor, ale mam pisany obsah 6 l, tak tam necelych 6 dal. Potom menil este dodatocne ten olej.filter, bolo nad ryskou, tak uz nedolieval.
Do firmy kupujeme 207 SW, a poslednu co sme brali mala uz (u Peugeotov sa vola) FAP filter a spotrebu 4,3. Predchadzajuci model bez FAP 4,5. Aj ked u tej novej zvysili vykon zo 66 na 67,2 kW tusim. Som z toho zmateny, nechcem vykuchat ten FAP filter a zistim, ze mam rovnaku spotrebu. To co slo predtym do oleja, ide teraz do vzduchu...

Alebo nebodaj vyssiu.
Diky za rady a pomoc
Je tu zopár nezrovnalostí - "švagor menil dodatočne filter" znamená že vymenil olej a filter zostal???? A inokedy vymenil filter?
To je mi nejaký divný postup...a neaplikoval by som ho už viackrát určite.
Takže jedinou pravdou je, že nevieš koľko tam presne šlo...
Nuž teraz si odsaj olej asi tak medzi rysky, prípadne na spodnú/aj tá je ešte vyhovujúca v plnej miere/ a potom si sleduj hladinu, resp. jej nárast v pomere ku prejdeným km.
A pri budúcej výmene nalej /po výmene aj filtra - inak rozpúšťaš plno bordelu do nového oleja čo je kontraproduktívne v kontexte toho prečo sa výmena oleja robí/ iba po spodnú rysku a potom si vieš veľmi presne odsledovať či je to také zlé, ako sa domnievaš, alebo je to iba dojem.
Ak totiž pracujeme s nepresnými vstupnými údajmi - nie je hodnoverná ani výstupná hodnota toho čo skúmame.
A k tej spotrebe - nižšia pri novom je spotreba reálna, alebo údaj z TP, alebo údaj z palubného počítača. Na 98% to nie je údaj o reálnej spotrebe vypočítanej pri nejakom "referenčnom" jazdení s tými autami - systémom -natankovanie plnej nádrže po hrdlo a zároveň vynulovanie denného počítadla km a potom pri ďalšom tankovaní zasa po hrdlo (najlepšie na tom istom stojane tej istej benzínky) výpočet dotankovaného množstva paliva z displeja výdajného stojana, resp. pokladničného bloku a počet prejdených km z displeja denného počítadla km - napríklad 50.83Litra delené 9,2 (čo je v stovkách km 900.2km) čo je môj dnešný údaj po natankovaní a výsledok je reálna spotreba 5.525Litra na sto kilometrov.
Ad.1 - ten motor s DPF má celkom iný SW v pomere k tomu pôvodnému. Čo znamená diametrálne odlišnú situáciu a napriek zdaniu nie je možné to jednoducho porovnať - lebo pravdepodobne sú aj iné vstrekovače a napríklad pôvodné boli asi solenoidové a teraz sú tam už piezoelektrické ktoré dokážu lepšie reagovať a presnejšie dávkovať palivo i vo viacerých dávkach a pravdepodobne i z viacerých vstrekovacích mikrootvorov (pôvodné vstrekovače povedzme 5-6otvorov a tie terajšie 7 alebo 8mikrootvorov kadiaľ dochádza k vstreknutiu paliva do spaľovacieh opristoru každého valca) teda dochádza tam k lepšej atomizácii paliva a aj premiešaniu so vzduchom a účinnejšiemu spaľovaniu i optimalizovanejšiemu procesu horenia a samozrejme k zlepšenej účinnosti motora ako takého...a ešte niekoľko aspektov, ktoré tu nie je možné všetky popísať.
Ad.2 - tak isto komparatívny prepočet palubného počítača je modifikovaný a ako vždy je riešený tak, aby bol "ružovejším" ako je realita - otázne je iba o koľko...
Ad.3 - ako ti odpovedal Wilder - pitva DPF sa robí najmä z iných dôvodov - a to sú problémy s už upchatým či upchatejším DPF, prípadne ako to mal on -menil turbo...lebo turbo nie je konštruované na to aby cez jeho turbínku prešľahávali plamene a fritovali jeho lopatky turbínky i systém VGT a zanášali ho...a viac ako bežne tepelne zaťažovali turbo tým, že dosahujú takme dvojnásobok teploty bežných výfukových planov a tiež cez upchávky turba sa do ložísk turba(klzných) dostáva nafta, ktorá jednak zhoršuje mazacie vlastnosti mazacieho oleja a jednak ho postupne narieďuje viac a viac...čím celý degradačný proces pre ložiská turba a ich stav i schopnosť oleja mazať a odvádzať teplo z ložísk naberá na nežiadúcom procese ten nesprávny smer i "progres"..so samými negatívnymi dopadmi...
Prvykrat som vtedy menil olej na tom aute. Obsah v knizke bol 6 L, kupil som 6 l, svagor odsroboval vypustaci srob a tieklo, tieklo, az pretieklo 10 L nadobu a este zo 2 litre vysli. Bol riedky,smrdel po nafte, takze to bolo jasne. Menil to u mna doma a nemal spravne naradicko (neslo mu ho povolit)... Takze filter nechal, presiel som 150 km a vymenil mi ho. Viem ze je to nestandartny postup, ale inak sa nedalo, aj ked stareho oleja som mal dost (12L)... Nalial tam 5,5? 5,6? Nie vsetkych 6 L.
Mal som takisto upchaty PDF, vystriekali a cistili mi ho WAPkou, auto zatial ide, ale nafta pribuda...
Rozsvecuje sa cca kazdych 100 km oranz. konrolka servis, vraj vtedy sa cisti ten PDF, alebo signalizuje ze je uz v prdeli... Toto netusim.
Kamarati tvrdia, ze akykolvek by bol ten PDF, tak 12 l sa tam nema skade vziat... Vraj tam musi pribudat cez tesnenie na cerpadle, prepusta...
Preto dumam, ci ten PDF vybrat, alebo nie... a co vlastne sposobuje ze mam az nad ryskou... Az na tom ocelovom lanku skoro olejonaftu...
FORD MONDEO COMBI, 2,0 TDCi, 85 kW, r.v. 3/2006
spotreba 6,2 l/100 km