Ja osobne by som nad zmenou staleho prevodu nespekuloval. Ta prevodovka je na moznosti motora 1.6i urobena perfektne, lepsie sa to uz jednoducho neda. Su to tisice hodin jazdnych testov a tisice pocitacovych simulacii. Co myslite, preco ma FFI uplne ine prevody (dlhsie) ako FFII ? Odpoved je jednoducha - FFII ma rovnaky motor a o 200 - 300 kilo vahy viac. S prevodmi z FFI by mal dynamiku nalozenej HTP a pritom by zral ako tank. Pretoze keby clovek chcel ako tak akcelerovat, musel by podradit z 5 na 3 a hnat ho do cerveneho. Takto to proste nejde. A nastupuju testy testy a este raz testy, ako tie prevody vyladit vzhladom na motor a kasnu. A zopakujem to - k momentovo - vykonovej charakteristike 1.6i (najcastejsia motorizacia v FFII) a hmotnosti je to idealne. No kedze pri 130 to toci skoro 4000 rpm, to auto sa nehodi na dialnicu. Sestka by otacky znizila, no motor by bol viac namahany a tak by si pravdepodobne viac cucol, v lepsom pripade by spotreba zostala rovnaka. A keby nebol z tej sestky benefit, nikto to nekupi. Malo by to jediny prinos - znizenie hluku a to tu uz spomenute bolo. Jednoducho motor so 150 Nm sestku v 130 km/h na dialnici efektivne neutoci.
Predlzenim staleho prevodu by sa tomu autu vyrazne ubrala dynamika. A nikto z nas nechce, aby ho na okreske dala do smutku HTP. Ja by som tu potupu znasal dost tazko. O to vacsie bolo moje uspokojenie, ked som s Fobiou 1.2TSI 63 kW vyskolil Focusa II 1.6i takym sposobom, ze sa ma chalan na parkovisku pytal, ci to mame RS-ku

A to Focusu v zakrutach nepomohol ani jeho zazracny podvozok (co z toho, ze drzal stopu, no nezrychloval ?). Zatial co on striedal 2-3, ja som isiel na 3 bez jedineho preradenia. Cca 170 Nm na cca 1100 kg hmotnosti a s idealnym prevodom sa postaralo o ostatne. Aj o celkovu velmi prijatelnu spotrebu. Preto klobuk dole pred inziniermi z VW, v tomto pripade downsizing zafungoval uplne skvelo. Negativa preplnanej 1.2 tu popisovat nebudem, to sem nepatri.
Takze podciarknute a zratane - namiesto zmeny staleho prevodu treba uvazovat o zmene auta. Ina cesta nie je. Ani 2.0i s dlhsimi prevodmi nebude mat spotrebu nizsiu ako 1.6i - jeho kone treba nakrmit. Zaroven ale spotreba nebude ani velmi vyssia, aby z toho cloveka bolela hlava. Ak mu samozrejme nebude stupat na krk. No pozitok z jazdy bude niekde uuuuplne inde. Ked chce niekto nizku spotrebu, potrebuje lahke auto. Je pritom takmer jedno ake. Do 100 km/h je aerodynamicky odpor dost maly, no rastie so stvorcom rychlosti. Takze auto s aerodynamikou otvorenej skrine na saty tiez nie, aj keby malo 500 kilo. Fyzika sa oklamat neda.
DV6 nie je motor. Ale sustava nahodne umiestnenych suciastok co vrcia a trasu sa a popritom zeru naftu...
Mondeo 2.5T Titanium SK
ZEM JE NASE IHRISKO