hihi píše:První stránka.
To ja vim ale tak jsme to procital a nekdo tam lije i 10W 40 atd, tak jsem chtel nejaky rozumny nazor

Jak jsem pochopil stohodle:
Tak je to tak jedno

mam pravdu?!
Fascinuje mne co všechno zde o olejích bylo napsáno, tak doplním trochu teorie.
1. Každý výrobce odzkouší auto s určitým olejem a ten pak garantuje a také prosazuje ze smluvních obchodních důvodů.
2. Specifikace olejů vypadá záhadně...je to ale jednoduché.
Specifikace SAE udává nejdůležitější informaci - například pro FF 5W-30. Původní oleje měly označení jen jedno číslo - například SAE 30. Toto označení určovalo viskozitu ( jak byl hustý) oleje tuším při 20°C. Při teplém motoru tekl jako voda a při mrazu taky ztuhnul a proto se oleje označovaly jako letní a zimní. (zimní byly řídké)
Pak se podařilo vyvinout oleje s menší závislostí viskozity na teplotě a začali se značit tím dvojím číslem s W.
První číslo s W (winter = zima) znamená jakou má olej viskozitu za chladu.
Druhé číslo znamená zhruba viskozitu horkého oleje při teplotě motoru.
To znamená, že důležité je především to druhé číslo. U FF je předepsáno 30 s tím, že je možné i 40. 40 znamená, že je olej hustší a zejména u vyběhaného motoru maže lépe. Držel bych ale se těch 30. Jsou menší odpory a tím i menší spotřeba.
To první číslo s W určuje pro jakou nejnižší teplotu lze ten olej použít. To znamená že je důležité jen pro studený start. Zhruba platí, že teplota při které ještě čerpadlo dokáže olej nasát je o 40°C menší než hodnota čísla před W. Příklad - olej 5W znamená, že je nasát a maže při teplotě od -35°C (5 - 40 = -35 )
Aby ale startér vůbec otočil klikou je potřeba ještě přidat aspoň 10°C. U nás teploty pod -25°C neklesají. Proto je předepisováno 5W. Dle globálních oteplovačů dnes stačí 10W

.
No a protože čím je větší rozdíl obou čísel, tím je i dražší olej, předepisují výrobci to co je pro danou oblast dostatečné.
Pak jsou další specifikace. Ty hlavně porovnávají kdy byl olej vyvinut. To znamená především kvalitu a množství aditiv.
Pak Třeba specifikace SF/CD znamená, že SG/CE je olej pozdějšího data a tím údajně kvalitnější.
S je pro benzín a C pro naftu ta druhá písmena jsou řazena podle abecedy. Nový olej = další písmeno.
No a další specifikace jsou v bleděmodrém totéž.
Takže, když se budete držet aspoň rámcově předepsaných hodnot, je jedno co tam nalejete.
Stojíte li venku a denně jedete do práce 2 km nalil bych 0W-30 ( 40 ). a mám jistotu že v lednu nastartuji. Jezdím li jen v létě, stačí 10W.....
Zdravím.