Garažovanie

cmax
Nováček
Nováček

Re: Garažovanie

Příspěvek od cmax » 31.12.2009 13:11

Praznovce
Ford Focus C-Max, 1,8 TDCi, r. 2005, Ghia

sid
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od sid » 31.12.2009 16:21

?
Ford focus II 1,8 HB 2007
Obrázek

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 31.12.2009 16:52

este sa hovori, ze caste striedanie velkych teplot (garaz - von - garaz) nadmerne namaha materialy v aute
tepelna roztaznost atd

ale to bude len zavist tych co nemaju na vyhrievanu garaz :mrgreen:
Ford Explorer 3.0 PHEV, Platinum 2024, 336kW, Silver Obrázek
bolo: Ford Mondeo Wagon MK4 2.5T BusinessX 2009, 162kW, Hypnotic Silver Obrázek

PeS
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od PeS » 31.12.2009 20:29

VH123 píše: Mám nevytápěnou řadovou garáž a vody na podlaze zůstává spousta. Uvažuju o tom někde sehnat vyřazené dopravníkové pásy a poctivě koštětem vymetat roztátý sajrajt ven. Neexistuje třeba nějaká levná chemie co by pohlcovala vzdušnou vlhkost a byla opakovaně (třeba teplem) vysušitelná? Venku auto nechávat rozhodně nechci - ukradená anténa, objetí dveří klíčem a chrchle na skle mi docela stačily.
Chtělo by to nejaký ostřikovač na vjezdu do garáže a ostříknout si spodek při zajíždění.

Na odvlhčování v garáži bud ventilátor a tahat s ním vlhký vzduch ven a nasávat sušší z bytu. Nejlepší je ale elektrický odvhčovač, jen trochu dražší - funguje to jako klimatizace na vstupu chladí a kondenzuje vodu na výstupu ohřívá. Je to opravdu účinné. Možná kdyby se koupila nějaká klima v supermarketu (teď mají zajímavé výprodeje) a spojila dohromady fungovalo by to podobně jako ten odvhlčovač a nejpíš by to vyšlo levněji.

Na chemii zapomeň - přes ten silikagel se ten vzduch musí foukat aby to něco dělalo.

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 31.12.2009 20:42

si kup ako nas minister financii, do garaze osobnu umyvaciu linku :mrgreen:
Ford Explorer 3.0 PHEV, Platinum 2024, 336kW, Silver Obrázek
bolo: Ford Mondeo Wagon MK4 2.5T BusinessX 2009, 162kW, Hypnotic Silver Obrázek

IBU
Nováček
Nováček

Příspěvek od IBU » 01.01.2010 11:10

Ja sa prihováram za prístrešok vonku, pokiaľ si na dedine a máš na to priestor. Na auto v podstate nenasneží a neprší, večer vlhkosť padne najmä na strechu prístrešku a okná aspoň mne takmer vôbec nenamŕzajú, a to je prístrešok zo všetkých strán otvorený. Nevýhoda, že nastupuješ do premrznutého auta. Ak chceš auto predať za dva - tri roky, tak by som to nejako neriešil.
Focus 2001 Combi, Trend, TDDi 66 kW

cmax
Nováček
Nováček

Příspěvek od cmax » 01.01.2010 12:48

Presne tak na jar idem stavať prístrešok.
Ford Focus C-Max, 1,8 TDCi, r. 2005, Ghia

Raada
Test driver
Test driver

Příspěvek od Raada » 01.01.2010 13:20

No a je tady jeste jedna vec, ktera byla asi rozhodujici u starsich aut s horsi antikorozni ochranou - pokud prijedete s chladnejsim autem do teple garaze, tak na studenejsich dilech v teplejsi garazi zacne kondenzovat vlhkost. No a samozrejme kondenzuje i na vnitrnich dilech a dutinach. U starsich aut s horsi ochranou to znamenalo, ze mely pekny lak z venku, ale zacaly pomalu reznout zevnitr z dutin atd. Takze osobne jsem urcite za nevytapenou garaz anebo za pristresek - auto je sice vymrzle, ale nemusi se skrabat skla a nezrezne zevnitr :-).

IBU
Nováček
Nováček

Příspěvek od IBU » 01.01.2010 14:15

Ja nechávam po odstavení doma malinkú škulinku vzadu na okne, aby nekondenzovala vlhkosť, pokiaľ nie je vyslovene hmla. Ale kdesi na sídlisku by som to asi neskúšal.

silverwolf
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od silverwolf » 04.01.2010 07:37

Pro informaci: dneska venku -8, v garáži 0
Ford Focus II, 1,6 Trend, Red Tango, r.v.2006.
Suzuki Samurai 1,3 MPi r.v.neznámý - černobílý lesní dělník
Obrázek

VH123
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od VH123 » 04.01.2010 12:21

PeS píše:
VH123 píše: Neexistuje třeba nějaká levná chemie co by pohlcovala vzdušnou vlhkost a byla opakovaně (třeba teplem) vysušitelná?
Na chemii zapomeň - přes ten silikagel se ten vzduch musí foukat aby to něco dělalo.
Zkusím si odpovědět sám. Našel jsem složení tablet Ceresit, což není nic jiného než chlorid vápenatý bezvodý. Tablety stojí majlant, kilo samotné chemikálie stojí cca 100 Kč. Když se mi povede někde poblíž práce najít prodejnu chemikálií kde povedou maloobchod, zkusím pokusně jedno kilo koupit a prsknu to někam do kouta do plastové vaničky. Doma mám jednu meteostanici navíc, tak zkusím chvíli měřit vlhkost před a po. Nucené větrání asi nemá šanci na úspěch, dvě mřížky na úhlopříčku sice v garáži jsou, jedna u podlahy, jedna u stropu, ale kdo by ten ventilátor za mne vyrobil a zadrátoval...
Vojta

IBU
Nováček
Nováček

Příspěvek od IBU » 04.01.2010 12:37

Je to možno hlúposť, ale nedal by sa na odsávanie využiť nejaký (starší) digestor? Má to ventilátor aj vývod na rúru a regulovateľné stupne. A stačí iba jeden - ten ktorý ťahá vzduch von z garáže, z druhej mriežky pod tlakom nasaje vzduch zvonka. A zapojenie je malina, jeden predžovák.

C-Maxis
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od C-Maxis » 04.01.2010 19:24

To uz radeji ventilator vymontovat a jeste radeji poridit novy pro vzduchotechniku - bude tissi.
Ale presto se obavam, ze to na nejake razantni snizeni vlhkosti nepomuze. Ale nejsem technik od vzduchotechniky, treba se mylim.

Ten drive zminovany Ceresit "stop vlhkosti" (z Hornbachu) mame doma. Neco pomuze, ale kdyz jsem zkousel odvlhcit betonovy sklipek asi 2,5m3 a jeste pouzival odsavani, tak to padlo z 95% na 87%. A to bylo v lete, venkovni teplota kolem 25°C.
Ford Focus C-MAX, GHIA 1,6 TDCi 80kW DPF, 2007 pred FL Obrázek

PeS
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od PeS » 04.01.2010 21:50

VH123 píše: Zkusím si odpovědět sám. Našel jsem složení tablet Ceresit, což není nic jiného než chlorid vápenatý bezvodý. Tablety stojí majlant, kilo samotné chemikálie stojí cca 100 Kč. Když se mi povede někde poblíž práce najít prodejnu chemikálií kde povedou maloobchod, zkusím pokusně jedno kilo koupit a prsknu to někam do kouta do plastové vaničky. Doma mám jednu meteostanici navíc, tak zkusím chvíli měřit vlhkost před a po. Nucené větrání asi nemá šanci na úspěch, dvě mřížky na úhlopříčku sice v garáži jsou, jedna u podlahy, jedna u stropu, ale kdo by ten ventilátor za mne vyrobil a zadrátoval...
Neblbni - když ta chemikálie bude extra účinná a pobere půl litru vody na kilo tak když
si přivezeš na autě 3kg sněhu který budeš chtít vysušit kolik bys toho potřeboval. Navíc když to jen někam postavíš tak to nic nedělá, aby to fungovalo rychle musíš k tomu ten vzduch přivádět v co největší ploše. Tenhle problém se dá skutečně dobře vyřešit jen klasickým odvlhčovačem ala klimatizace - stojí kolem 6-7 kKč . Tyhle věci odvlhčují až 2 litry za hodinu (platí pro vlhký teplý vzduch takže v zimě tak možná půl litru-hod) a díky tomu že to i trochu topí tak to roztopí ten sníh a odvlhčí. Má to časovač nebo spínač podle vlhkosti. Jednoduchý a levný věci fungují symbolicky, když chceš problém opravdu vyřešit tak to chce nějakou investici.

omezenec
Nováček
Nováček

Příspěvek od omezenec » 07.04.2011 10:09

Tuto tému dlouho nikdo nerozebíral. Jsem zástance garáže, ale nejsem člověk, který auto potřebuje denně. Předešlé auta šly do prodeje jako nové. Díky odstavením na stojany nebyly ani pružiny unavené, a v porovnání se stejnými vozy byly výš. Je výhodou, že dveře nemusíš zavírat do zámků. Ovšem nikdy jsem tam nedal auto mokré nebo od sněhu..pouze výjimečně a snažil jsem se stavit a vyvětrat. Důležitý je v garáži průvan. Ale těžko se dociluje. V klidu natřu kola glycerínem..vypadají jako nová. U focusu je tohle všechno pracnější, neboť nechci nechávat na hydraul. zvedácích auto delší dobu. Našel jsem si vpředu dva body a přes puk tam postavím stojiny. Vzadu zvedám nůžkovým zvedákem přes špalek kola. Je tam nosník pod celým zadkem. Ještě to nemám vymakaný..ale čas na uložení auta do garáže se bude určitě zkracovat. Ale určitě to přeháním..ale zatím mně to baví..
Ford Focus II Tournier 1,6TDCi, 80kW, 10-2006, DPF off

Odpovědět

Zpět na „Focus - karoserie 2004 - 2011“