LPG - montáže a zkušenosti sem...

Motor, převodovka ...
Moderátor:ZaQik
Odpovědět
ybuba
Pokročilý
Pokročilý

Re: LPG - výrobce AC

Příspěvek od ybuba » 02.02.2012 18:33

Leon_vendelin píše: ... Rano sve mazly setrete. To ze se ma po nastartovani hned vyjet, byt pomalou jizdou, je blbej kec ekoteroristu... :nnou: tepelne pnuti dokaze roztrhnout 30tunovy stator parni turbiny jako hovno a to je predehrivany a nekolik hodin pozvolna zatezovany...natoz takove kocicky jako mame v autech
S tím šetřením částečně souhlas, ale s tou turbínou jsi to přehnal - řekl bych, že porovnáváš neporovnatelné ...

Motory i jiné části aut jsou konstruovány (i testovány) tak, aby vydržely jak nízké teploty, tak také vedra, jen je třeba mít ty správné provozní náplně.
Ford Focus Combi II, 1,6 benzín + LPG (74 kW), 6/2006, Blue Tonic
Obrázek

ybuba
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od ybuba » 02.02.2012 19:06

misakxt píše: ... Mě to říkal i plynař že je to zbytečnost. ... Na felicii mám najeto také víc jak 100000 na LPG. ... Je to kšeft ...
A mě zase říkal plynař, že to motoru rozhodně neuškodí, ale to neznamená, že by mě do toho nutil (přimazávání mám - spíše pro mou jistotu). Plynař se zmiňoval, že hlavní efekt by to mělo mít u hlav z lehkých slitin (nebo těch jiných?), že se tam nějak více zaklepávají sedla ventilů při vyšších teplotách, které jsou při spalování LPG - něco v tom smyslu :nixw: .
Dokonce jsem na netu viděl 1l náplně na Vap Saver za 240,- Kč (běžně okolo 550,- Kč), 1l vydrží až na 10 000 km, takže v přepočtu to je za pakatel :huraa: o kšeftě nemůže být ani řeč.

Na Felicii jsem taky nic takového neměl a v pohodě, ale to byla stará koncepce motoru, tak nevím.
Obrázek

misakxt
Junior
Junior

Příspěvek od misakxt » 03.02.2012 08:35

Felicie má hliníkovou hlavu jako zbytek moderních benzínových motorů včeně focuse.
Focus 1.6 74kW 3dv silver Trend od 7.1.2008
Fiesta 1.3 LPG
Felicia 1.3 LPG
Fabia 1.4 LPG

WGeorge
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WGeorge » 03.02.2012 17:12

Leon_vendelin píše: ...jeste k tem mrazum. Rano sve mazly setrete. To ze se ma po nastartovani hned vyjet, byt pomalou jizdou, je blbej kec ekoteroristu... :nnou: tepelne pnuti dokaze roztrhnout 30tunovy stator parni turbiny jako hovno a to je predehrivany a nekolik hodin pozvolna zatezovany...natoz takove kocicky jako mame v autech
<začátek OT>
To že se má hned po nastartování vyjet, má logiku v tom, že studený olej je více hustý a hůře maže. Tedy když nastartuješ studený motor, a necháš na volnoběh, tak má čerpadlo malé otáčky a tedy v kombinaci s hustým olejem, se špatně maže především horní část motoru. A když špatně mažeš, tak se to více zahřívá a dál už je to známá věc. Tím že hned vyjedeš, tak má okamžitě čerpadlo minimálně dvojnásobnej výkon a tím i lépe maže (olej napomáhá také k rovnoměrnějšímu prohřátí motoru). Každopádně doporučení okamžitě vyjet bylo psané tuším i v manuálu felicie.

Srovnání s parní turbínou (PT) je trochu mimo, protože před spuštěním PT na natáčedlo a na prohřívací otáčky, se olejový systém PT spouští několik dní předem, aby došlo k ohřátí oleje na provozní teplotu. Tedy tzn. že nejdříve musím zajistit dodávku oleje a pak teprve mohu začít točit. Bohužel u auta tohle musí probíhat současně a tedy je potřeba zvolit dobrý kompromis - ani malé ani velké otáčky.
</konec OT>

Jinak neřešte to s olejem a lejte tam ten co je doporučený a měnte ho v doporučených intervalech.
FoFo I combi po FL r.v. 11/2003 1.6 16V - LPG AC Stag 4 Plus

ybuba
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od ybuba » 03.02.2012 18:55

misakxt píše:Felicie má hliníkovou hlavu jako zbytek moderních benzínových motorů včeně focuse.
To je dost možné, fakt nevím :nixw:, jen si pamatuji, že mi plynař tvrdil, že starší motory (třeba Felicia) tak náchylné na poškození ventilů (jejich sedel v hlavě) nejsou, toť vše.
Obrázek

Wolf2

Příspěvek od Wolf2 » 03.02.2012 19:20

Leon_vendelin píše:Takze pokud nekdo mate tip na olej i pro LPG na duratec 1.6 tak sem s nim...zakratko me ceka vymena.
A co by si tam chtěl lít jiného než 5W30 Motorcraft ??? Nebo myslíš ,že auto na LPG musí mít jiný olej ??? :wink: :wink:

WGeorge
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WGeorge » 03.02.2012 19:39

ybuba píše: To je dost možné, fakt nevím :nixw:, jen si pamatuji, že mi plynař tvrdil, že starší motory (třeba Felicia) tak náchylné na poškození ventilů (jejich sedel v hlavě) nejsou, toť vše.
To není tak úplně pravda. Pokud vezmeme opravdu ty nejstarší motory původně dělané i na olovnatý benzín, tak např. u Škody 120 se ventily docela zaklepávali a bylo je potřeba pravidelně seřizovat. Já to dělal vždy po 10k km s výměnou oleje. Bylo to dáno tím, že olovnatý (nebo Special91) benzín ventily dostatečně ochraňoval, ale lpg bylo proti tomu příliš "suché".

U novějšího motoru na již bezolovnatý benzín v mém případě Favorit SPI (Felicia do r.v.98) - už byla situace lepší, ale přesto občas (tak po 20k km) nějaké lehké doseřízení bylo třeba. Seřízení by bylo jistě časem nutné dělat i při provozu na benzín, ale u lpg to bylo trochu častější - prostě i bezolovnatý benzín "maže" více než lpg. U novějších motorů koncernu VW už práci se seřizováním přebraly "hydroštely" a tedy nějaké přimazávaní je tam úplně bezpředmětné.

Každopádně materiál, ze kterého jsou vyrobeny ventily pro naše 1.6 je asi měkčí než by bylo pro provoz na lpg ideální a proto taky Ford oficiálně doporučuje s instalací lpg i "přimazávání" ventilů. To že jsou ventily v našich motorech měkčí potvrzuje Ford i tím, že motory Flexifuel se liší, mimo jiné, od našich tím, že mají tvrdší ventily.

Závěr: Já jsem si přímaz nechal montovat a to hlavně z důvodu doporučení Fordu a montážní firmy, které docela věřím. Rozhodně ale budu pravidelně (častěji než doporučuje Ford po 160k km) kontrolovat ventilové vůle a budu doufat, že mi přimazávání oddálí potřebu vůle seřídit, protože to bych si asi kvůli těm podložkám doma neudělal. Nicméně je tu spousta lidí, kteří přímaz nemají a jezdí - bohužel už nevím jak často a jestli vůbec seřizují vůle. Takže volba je na tobě.

ybuba
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od ybuba » 03.02.2012 20:00

Taky jsem si dal přimazávánání "pro jistotu" na oficiální doporučení od Fordu :idea:
Obrázek

tym
Test driver
Test driver

Příspěvek od tym » 03.02.2012 20:16

Čaute lidi, trochu dotaz z jiného soudku, máte někdo LPG a podnikáte? Je pravda, že když pořídíte LPG, tak se neplatí silniční daň?

Mira
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mira » 03.02.2012 20:46

Nejsem podnikatel a pouze cituji z http://www.autolpg.cz
"Majitelé firemních vozidel platí silniční daň, která činí u osobních automobilů cca 3 000,- Kč za každé auto ročně. Novela z června 2008 upravila zákon č. 16/1993 Sb. a s účinností od 1.1.2009 jsou od silniční daně osvobozena vozidla na LPG, CNG, el. pohon a vozidla hybridní."

Jestli podnikáš, tak se v těchto zákonech a vyhláškách budeš umět pohybovat ... :wink:
Byl: FFI 11/2002 Galerie Byl: FFII 12/2008 LPG Galerie - prodán s 340tis. km na tachu
Je FFIII 9/2017 Galeriea opět jedeme na LPG

Wolf2

Příspěvek od Wolf2 » 03.02.2012 22:25

Přátelé ,přátelé ,co pořád máte s tím domazáváním :roll: přemýšlel někdo jak to funguje ??? hlavně jak to rozděluje kapalinu do válců, respektivě na přímaz ventilů ?? Každej to má namontovaný tak ,že je to napíchnuté do centrální trubky sání a tam se to nějak rozprskne a má to jít do každého válce ,ale jak se to může rozprsknout stejnoměrně na každý válec stejné množtsví,když je to v centrální trubce ???? Možná bych pochopil ,když by flashlube dávkoval stejné množství na každý válec a to nejlépe namontovat vstup mezi vstřikovač a válec ,ale pokud to je píchnuté do centrální trubky ,tak to nikdy nemůže kvalitně domazávat :nnou: . A hlavně ten olejíček pěkně zasírá všechno k válci ,např volnoběžný ventil ,vstřikovače benzínu i LPG :dih:
Hlavní je při provozu na LPG pravidelně kontrolovat vůle ventilů a seřízení LPG !!!!
Flashlube jsem používal na zkoušku a pak jsem ho vyhodil a už ho tam dávat nebudu !!!!

WGeorge
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WGeorge » 03.02.2012 22:51

2Wolf2:

Ber to tak, že funkce je podobná jako když jsi přidával náhrady olova do benzínu u aut, která nebyla na bezolovnatý benzín. Tam se taky "vstříkl" benzín s náhražkou do společné části potrubí a fungovalo to. Rovnoměrnost máš zajištěnou tím, že ti vždy saje vždy jen jeden válec a ten si to v klídku nasaje. Takže toho bych se nebál. Otázkou je do jaké míry a jestli vůbec dokáže ten obarvenej olej na šicí stroje ventily ochránit. Zašpiněním benzínovejch vstřiků jsem se nikdy moc nezabýval, ale je fakt, že nějaké riziko tu asi být může. Prostě v konečném důsledku je asi jedno jestli se přímaz dá nebo ne, protože má své teoretické výhody, ale i nevýhody.

Každopádně se shodneme, že nejdůležitější je pravidelně kontrolovat vůle. Btw. jak často to kontroluješ a jak často a o kolik je je potřeba seřídit? Děláš to sám, nebo servis?

tym
Test driver
Test driver

Příspěvek od tym » 03.02.2012 23:26

Mira: Dík, tak to jsou zase úplně jiné počty s tou nulovou daní :perfect: . Asi to je pravda, i když jsem tomu nikdy nevěnoval pozornost...
http://www.auto.cz/nulova-silnicni-dan- ... -2009-5838
To už fakt stojí za zvážení. LPG mám nabídku ze Strakonic na cca 33 000, co jsem teď koukal, roční silniční daň na 2,5 obsah bych měl teď platit 3600/rok(!). Takže už za dva roky je to jen na blbý dani 7200 Kč doma. No asi není moc co řešit a auto jde do plynu, i když najedu jen tak 10 000 ročně :palec_nahoru: . Co jsem tak počítal, tak za rok a půl je to splaceno, takže i při tak malém nájezdu je nulová silniční daň docela silný matematický argument.

Wolf2

Příspěvek od Wolf2 » 04.02.2012 00:09

to WGeorge - kontroluji ventily jednou ročně ,což je cca po ujetí 22 - 26 tis km . Na mé 1,8 se moc štelovat nemuselo max tak na dvou ventilech a jen lehce. Ale ,abych pravdu řekl tak poslední tři roky mám problém s jedním ventilem sacím ,který se zaklepal a už to nejde seřídit fordíma podložkama a už se to dolaďuje pouze mazďáckýma podložkama (jsou tenší). Až to nepujde seřídit ,tak vyměním celou hlavu ,kterou mám už nachystanou . Na autě mám nalítáno 260 000km z toho 120 000km na LPG .
Ohledně toho zázraku jménem flashlube , když jsem ho tam měl , tak jsem musel pravidelně po ujetí cca 10tis.km čistit volnoběžný ventil (byl pěkně špinavej a rozhazoval mi hladký volnoběh za studena) jelikož při studeném motoru šel vzduch a flashlube přes volnoběžný ventil a ten se pak znečistil a přidíral se.
Co se týče benz. vstřikovačů ,když se veme flashlube + LPG tak je zaděláno na problém se zanesenými vstřikovači a pak špatné starty a td. za chladného počasí :(
Od té doby co nepoužívám flashlube ,tak volnoběžný ventil nehapruje a vstřikovače jsou v pohodě :bravo22:

el_Barto
Junior
Junior

Příspěvek od el_Barto » 04.02.2012 10:13

u auta s LPG se silnicni dan na LPG nepalti ;) ... to byl jeden s argumentu proc jsem do toho sel ;) ...
FF 2009/2010 combi 1,6 74kW @ LPG Frozen white ... pracant
Ford Sierra 2,0 DOHC CLX@GHIA 91/92 (original) ... mazlik

Odpovědět

Zpět na „Motor“