ybuba píše:
To je dost možné, fakt nevím

, jen si pamatuji, že mi plynař tvrdil, že starší motory (třeba Felicia) tak náchylné na poškození ventilů (jejich sedel v hlavě) nejsou, toť vše.
To není tak úplně pravda. Pokud vezmeme opravdu ty nejstarší motory původně dělané i na olovnatý benzín, tak např. u Škody 120 se ventily docela zaklepávali a bylo je potřeba pravidelně seřizovat. Já to dělal vždy po 10k km s výměnou oleje. Bylo to dáno tím, že olovnatý (nebo Special91) benzín ventily dostatečně ochraňoval, ale lpg bylo proti tomu příliš "suché".
U novějšího motoru na již bezolovnatý benzín v mém případě Favorit SPI (Felicia do r.v.98) - už byla situace lepší, ale přesto občas (tak po 20k km) nějaké lehké doseřízení bylo třeba. Seřízení by bylo jistě časem nutné dělat i při provozu na benzín, ale u lpg to bylo trochu častější - prostě i bezolovnatý benzín "maže" více než lpg. U novějších motorů koncernu VW už práci se seřizováním přebraly "hydroštely" a tedy nějaké přimazávaní je tam úplně bezpředmětné.
Každopádně materiál, ze kterého jsou vyrobeny ventily pro naše 1.6 je asi měkčí než by bylo pro provoz na lpg ideální a proto taky Ford oficiálně doporučuje s instalací lpg i "přimazávání" ventilů. To že jsou ventily v našich motorech měkčí potvrzuje Ford i tím, že motory Flexifuel se liší, mimo jiné, od našich tím, že mají tvrdší ventily.
Závěr: Já jsem si přímaz nechal montovat a to hlavně z důvodu doporučení Fordu a montážní firmy, které docela věřím. Rozhodně ale budu pravidelně (častěji než doporučuje Ford po 160k km) kontrolovat ventilové vůle a budu doufat, že mi přimazávání oddálí potřebu vůle seřídit, protože to bych si asi kvůli těm podložkám doma neudělal. Nicméně je tu spousta lidí, kteří přímaz nemají a jezdí - bohužel už nevím jak často a jestli vůbec seřizují vůle. Takže volba je na tobě.
FoFo I combi po FL r.v. 11/2003 1.6 16V - LPG AC Stag 4 Plus