Tak jsem přelouskal asi 40 stránek tohoto tématu a jsem v koncích. Předesílám, že vím, že
skoro do všech Fordů je doporučenej olej Formula E/F 5W-30,
i do TDDI, TDCI, Ti-VCT, Duratec, kromě RS. Dobrá. Tomu rozumím. Ale nerozumím, tomu, že
já mám vlastně motor z Peugeota (PSA), tak to tedy znamená, že čirou náhodou požaduje Peugeot stejnou specifikaci pro svůj HDI jako Ford pro většinu svých motorů? Nebo je ten A1/B1 Formula 5W-30 natolik
dobrý, nebo univerzální, nebo vhodný i do motorů původem odjinud než od Forda?
Možná, že jste to tu už probírali, ale já to nenašel a i poctivým čtením jsem se k tomu nedobral.
Uživatel VolvoS40 se ptal na straně 67 na v podstatě to samé, uváděl i specifikace, které k tomuto motoru požadují ostatní automobilky, které tento motor dávají do svých aut. A to mě právě prudí. Je mi jasné, že když Ford doporučuje do tohoto motoru určitou specifikaci, asi na tom něco bude. Jenže stejně na tom něco bude, když Volvo na ten samý motor doporučuje úplně jinou specifikaci, Peugeot taky. Selský rozum mi říká, že PSA je výrobcem tohoto motoru, takže když ho sám vyrobil, asi nejlépe ví, jaký olej je pro něj dobrý. A Peugeot doporučuje opravdu jinou specifikaci, než Ford, neřkuli Volvo. Pokud bych tam mohl dávat jakýkoliv olej z těch všech specifikací, byl by tento motor docela solidní univerzál, kterému nevadí záměna oleje úplně jiné specifikace. A to se říká, jak je háklivý na správný olej? To je mi kocourkov... Takže Peugeot ho vyrobil, doporučil do něj něco, Ford ten motor od PSA koupil a narouboval na něj svou oblíbenou Formula E/F, kterou doporučuje do většiny svých motorů nebo co? Já nevím, ale
na toto by mi asi neodpověděli ani v autorizovaném servise, protože tam by se koukli jenom do počítače a hlásili by mi poslušně tu svou specifikaci, v závislosti na tom, zda bych se zrovna nacházel v showroomu Volva, Fordu, nebo Peugeotu.
Ale zcela zřejmě by mi každej hlásil do tohoto motoru úplně něco jiného!!! Je mi jasné, že tím Formula F asi nic nezkazím, ale je mi také jasné, že zcela zřejmě nic nezkazím ani nákupem oleje podle doporučení Peugeotu. Nebo se mýlím?
Chlapi, toto je opravdu divné, protože potom by opravdu bylo jedno, zda tam mám 5w-30 A1/B1, nebo 5W30 ACEA A3/B3/B4 , nebo ACEA A5/B5.
Nevím, asi tam nakonec dám Formulu F, ostatně mi to náš pán Ford doporučuje, že

, ale stejně je mi to divný. Faktickej výrobce tohoto motoru je Peugeot, tak mě ty specifikace pěkně vrtaj hlavou. Jasný, jde říct - lej tam co doporučuje Ford, ale on tu svojí Formulu v klidu doporučuje i do motoru, kterej není jeho a je konstrukčně asi určitě docela nepříbuzný s motory Ford, zvláště, když jeho faktický výrobce (PSA) doporučuje úplně jinou specifikaci... Tak, a jdu spát. Mějte se.