Zdravím. Před měsícem jsem koupil FF 1.6 (uvedený dole v podpisu), najel jsem zatím přes 2000km a stálo mě to již 3l oleje. První litr ale nepočítám, jelikož 2dny po koupi jsem zkontroloval olej a bylo tam cca 5mm pod ryskou MIN, takže to byl první litr který jsem dolil.
Následným sledováním a doléváním jsem tedy zjistil, že můj FF spotřebuje cca 0,8 až 1l oleje / 1000km.
Je po prvním majiteli, který se o něj zjevně pečlivě staral. Ovšem o tom, jak s ním jezdil a jak dlouho mu to žralo takto olej, to se už samozřejmě nedozvím. Olej tam je 5W-30, přesný typ ale nevím. Je tam přilepený modrý štítek s nápisem "
ACDeco - kvalitní motorové oleje od General Motors", datum výměny (březen 2013) a počet km (215000km), no a specifikace 5W-30. Já tam nyní dolévám olej Starline 5W-30 Fluence FO ACEA A1/B1 A5/B5, odpovídá normám Ford WSS-M2C-913A/B a 913C. Asi to není moc kvalitní značka, no ale potřeboval jsem ho hned a v Auto Kelly jsem jej vzal protože odpovídal specifikaci Ford a cenově tam byl nejdostupnější.
Takže nyní se chystám na výměnu oleje, ovšem vzhledem k jeho spotřebě nyní přemýšlím, co tam dát. Pročetl jsem zde snad všechna vlákna, která slovní spojení "spotřeba oleje" obsahují, včetně tohoto dlouhého vlákna. Strávil jsem na tom několik hodin, někdo s klidem používá 10W-40, jiný jej zase nedoporučuje atd... V každém případě to ale bylo užitečné čtení, protože jsem alespoň získal lepší přehled o vlastnostech olejů, co všechny ty pojmy v jejich specifikaci znamenají a podobně.
Proč můj FF žere tolik oleje nevím, pouze se mohu domnívat. Nekupoval jsem jej přes bazar ale koupil jsem jej přímo od prvního majitele, předpokládám tedy, že stav tachometru odpovídá skutečně najetému počtu km. I když jistou nesrovnalost mám, protože dle stáří vozu a ujetému počtu km majitel najel průměrně 18 tis. km/rok, přičemž ale od poslední výměny oleje dokázal najet za 3 měsíce 7 tis. km, což mě moc nesedí. Ale budiž.
Dle servisní knihy vedené až dosud, majitel vcelku dodržoval intervaly výměny 15tis.km, olej stále používán 5W-30 specifikace A1 dle dopoučení Fordu. Pokud majitel navíc občas motor více pohonil, nedej bože třeba studený, pak se není čemu divit.
Po tom, co jsem se dozvěděl po pročtení tohoto vlákna, můj názor je, že po větším nájezdu (např. po 150tis. km) a při stálém používání oleje 5W-30 specifikace A1 už měly být intervaly výměny kratší, naříklad po 10tis.km. A nebo hned při zaznamenání vyšší spotřeby oleje se měl začít používat olej specifikace A3, který maže silnější vrstvou a olejový film se při větším pohonění motoru netrhá. Motoru by to určitě prospělo a prodloužilo mu to život menším opotřebením, čistě můj laický názor.
Já mám nyní dilema, co dál. Motor jede dobře, nikde nic neteče, nekouří. Ozývá se výfuk který je na autě ještě původní, nevím zda i to může spotřebu oleje mírně ovlivnit ale v každém případě na jeho výměnu se brzy chystám.
Nyní chci jako první vyměnit olej. Ford Formula 5W-30 tam určitě dávat nebudu, protože je jisté že bych byl tam kde jsem. 10W-40 se mě taky dávat nechce, dokud vysloveně nemusím. Takže jsem se rozhodl pro
tento olej Olej má specifikaci A3/B4 a obsahuje speciální aditivaci pro motory se 100tisíci a více km.
Valvoline nabízí tento olej Max Life také 5W-30 se specifikací A1 a splňující normy Ford, takže s tím bych si zřejmě moc nepomohl. Pak nabízí také 10W-40, ten ale zatím použít nechci. Myslím si, že mnou vybraná, i když nejdražší varianta 5W-40, je ta nejlepší co momentálně mohu udělat. Motoru tím zcel jistě neuškodím a pokud se spotřeba oleje ani trochu nesníží, pak budu přemýšlet dál.