Příspěvek
od cr4sh3r87 » 20.04.2013 13:54
Ono 5w-40 low SAP je velice málo a ještě jsem tu nikoho neviděl ho lít. Za to 5w-30 je low SAP každá druhá.
5w-30
Je olej řidší, tvoří menší mazací film, tudíž při přepálení bude tvořit menší vrstvy karbonu. Pokud bude docházet k ucpávání sítka, nebo sacího koše, tak 5w-30 proteče i menšíma škvírama. Olej ale odolává menšímu teplotnímu zatížení.
5w-40
Hustší olej, tvořící lepší mazací film než 5w-30, odolává větším teplotám. Bohužel i v potrubí od EGRu atd.. tvoří větší film, který při přepálení bude tvořit tlustší karbonovej povlak. Olej neproteče tak malýma škvírama jako 5w-30.
Shrnuto podtrženo
Pokud jde někomu o čistotu EGRu a DPF filtru zvolí 5w-30 a pokud jde někomu o to aby motor vydržel větší zátěž(dálnice, rychlá jízda) tak zvolí 5w-40, jelikož 5w-40 motor ochrání líp, bude lépe mazat turbo a kliku, kde je větší důraz na velikost mazacího filmu.
Jinak k tomu co doporučuje PSA pro motory s DPF
Normální výměny
20.000km/24měsícu
doporučený 5w-30
alternativa 5w-40
Přísnější výměny
15.000km/12měsícu
doporučený 5w-30
alternativa 5w-40
Pro motory bez DPF
Interva výměny stejný
Jen doporučený olej je od 5w-30 přes 0w-40 až po 5w-40
Jen bych upřesnil, že olej značící alternativu není to samý jako olej doporučený.
Všechno co jsem napsal, jsem psal schválně barbasky aby to pochopil každej jouda, proto jsem nevolil, žádný odbornější pojmy a vysvětlil to i pro toho kdo se v tom vůbec neorientuje a neví o co go...