Motorový olej pro Focus - informace na str.1
-
- Test driver
Re: motorový olej pro focus-všechny informace na str.1
Ale hosi,ved uz som to tu spominal,ze to vedia aj u Fordu a preto do 305-konoveho RS-ka priamo predpisuju olej vizkozity 5W-50.Takze ziadna novinka.Tak isto aj pri super upravach typu Bob Wolf ma prechod na uvedenu viskozitu logicky vyznam.
- Bob Wolf
- Pokročilý
Souhlas, jen je třeba to vysvětlit Elvisovi (nováček na fóru), ten se tvrdě drží svého - viz jeho poslední příspěvek v tématu Ford Valoušek :zirafak píše:Ale hosi,ved uz som to tu spominal,ze to vedia aj u Fordu a preto do 305-konoveho RS-ka priamo predpisuju olej vizkozity 5W-50.Takze ziadna novinka.Tak isto aj pri super upravach typu Bob Wolf ma prechod na uvedenu viskozitu logicky vyznam.
"Já si myslím že se asi technik spletl,protože v tomto videu po páté minutě se říká něco jiného
http://www.autotelevize.cz/cz/Testy/tes ... rs/?icid=1
Jen tě cituji:
RSko má mít přitom doporučený olej právě 5W-50."
Dnes jsem se na cestě ze servisu trošku poškádlil s novým RSkem.... byl tam kvůli opravě výfuku - domluvili jsme se že se trošku popasujeme, zajeli jsme z Motola nahoru na dálnici D5 a trošku jsme to okouřili - celkem se potom divil, co tam mám za motor

Focus II. ST - r.v. 2006, úprava Wolf Racing (340 PS,545 Nm), Bilstein B16 Gewindefahrwerk PSS9, AP Racing (kotouče 362 mm, 6 pístků) - desky Raybestos směs ST31, samosvorný diferenciál Quaife, výfuk MILLTEK turbo back, Semi Slick TOYO R888
- MikeX
- Nováček
Předem se omlouvám za OT
BW: Sice Elvise neznám, ani se nechci nikoho zastávat, ale co je moc, je moc.
za 1.: pokud to bereš podle počtu příspěvků, tak ano je to nováček(ikdyž je registrován na fóru dýl než ty).
za 2.: nevím, proč tady o někom něco píšeš, vytahuješ pár slov z kontextu-pokud jsem dobře četl, tak se ti pouze snažil poradit(ostatně jako ostatní, viz. třeba žirafák), co je doporučený olej dle forda, co by ti pomohlo k lepšímu chlazení oleje...a vesele bych mohl poklačovat.
ale nikde není nic tipu "jedině originál, nebo jedině tohle,tamto..."
Ale to ať si radši udělá každý svůj obrázek: http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 87#p467287
na závěr: rozhodně bych si nechal raději poradit od nováčka, který o tom evidentě ví víc než já.Když nebudu souhlasit, tak poděkuji a udělám to stejně po svém, ostatně od toho je fórum, ne?
) a ne že na něj budu cintat nesmysly, navíc v jiném vlákně. 
BW: Sice Elvise neznám, ani se nechci nikoho zastávat, ale co je moc, je moc.
za 1.: pokud to bereš podle počtu příspěvků, tak ano je to nováček(ikdyž je registrován na fóru dýl než ty).
za 2.: nevím, proč tady o někom něco píšeš, vytahuješ pár slov z kontextu-pokud jsem dobře četl, tak se ti pouze snažil poradit(ostatně jako ostatní, viz. třeba žirafák), co je doporučený olej dle forda, co by ti pomohlo k lepšímu chlazení oleje...a vesele bych mohl poklačovat.
ale nikde není nic tipu "jedině originál, nebo jedině tohle,tamto..."
Ale to ať si radši udělá každý svůj obrázek: http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 87#p467287
na závěr: rozhodně bych si nechal raději poradit od nováčka, který o tom evidentě ví víc než já.Když nebudu souhlasit, tak poděkuji a udělám to stejně po svém, ostatně od toho je fórum, ne?

- Bob Wolf
- Pokročilý
Olej mám vyřešený, Mobil 1 5W-50 je i podle uživatelů vozidel zn. Volvo (s 5ti válcem 2.5T) pravděpodobně to nejlepší, co lze do těchto motorů nalít. Tímto tuto diskuzi za sebe uzavírám.
Časem do fóra napíšu své zkušenosti s ním - zda se vyšší viskozita projevila např. na spotřebě nebo hlučnosti motoru....a především jak se olej prakticky projevoval při vysoké zátěži motoru.
Elvis se ohledně olejů, jistě správně drží příruček a doporučení Forda - standardně je to správný náhled, který respektuji, tím se na 100% jistě nic nezkazí - jen nemám rád, když někdo tvrdošíjně setrvává na tvrzení, že "Ford nenabízí jinou alternativu". Jinak proti němu nic nemám a jsem upřímně rád nejen za jeho, ale za všechny připomínky ostatních členů fóra k danému tématu. V současném odborném motoristickém tisku se toho člověk o olejích příliš nedočte, bohužel - a bude to trvat ještě nějaký pátek, než v ČR "vyrostou" odborné nebo hobby časopisy, kde člověk na takováto téma najde dost informací
i
Díky nízké úrovni odborných zdrojů a malé míře praktických poznatků je zde na fóru třeba fenomén obecně prosazovaného názoru o tom, že pokud nemá člověk funkční cat na výfuku, tak neprojde emisemi. Dnes jsem se na toto téma bavil s technikem v servisu (chlapík s praxí 30 let, sám si upravoval v minulosti auta na amatérské závody), který mně naopak zcela v klidu sdělil, že pokud je motor dobře seřízený, tak projde emisemi i bez katalyzátoru.... vše je údajně jen o vlastním nastavení ECU...
Pro mně je např. toto sdělení naprosto průlomové - do dnešního dne jsem řešil kam půjdu příště na emise, když budu dávat jiný výfuk bez katalyzátoru - a po dnešku dám auto na příští emise a STK naprosto v klidu do značkového servisu Ford.
Časem do fóra napíšu své zkušenosti s ním - zda se vyšší viskozita projevila např. na spotřebě nebo hlučnosti motoru....a především jak se olej prakticky projevoval při vysoké zátěži motoru.
Elvis se ohledně olejů, jistě správně drží příruček a doporučení Forda - standardně je to správný náhled, který respektuji, tím se na 100% jistě nic nezkazí - jen nemám rád, když někdo tvrdošíjně setrvává na tvrzení, že "Ford nenabízí jinou alternativu". Jinak proti němu nic nemám a jsem upřímně rád nejen za jeho, ale za všechny připomínky ostatních členů fóra k danému tématu. V současném odborném motoristickém tisku se toho člověk o olejích příliš nedočte, bohužel - a bude to trvat ještě nějaký pátek, než v ČR "vyrostou" odborné nebo hobby časopisy, kde člověk na takováto téma najde dost informací

Díky nízké úrovni odborných zdrojů a malé míře praktických poznatků je zde na fóru třeba fenomén obecně prosazovaného názoru o tom, že pokud nemá člověk funkční cat na výfuku, tak neprojde emisemi. Dnes jsem se na toto téma bavil s technikem v servisu (chlapík s praxí 30 let, sám si upravoval v minulosti auta na amatérské závody), který mně naopak zcela v klidu sdělil, že pokud je motor dobře seřízený, tak projde emisemi i bez katalyzátoru.... vše je údajně jen o vlastním nastavení ECU...
Pro mně je např. toto sdělení naprosto průlomové - do dnešního dne jsem řešil kam půjdu příště na emise, když budu dávat jiný výfuk bez katalyzátoru - a po dnešku dám auto na příští emise a STK naprosto v klidu do značkového servisu Ford.

Focus II. ST - r.v. 2006, úprava Wolf Racing (340 PS,545 Nm), Bilstein B16 Gewindefahrwerk PSS9, AP Racing (kotouče 362 mm, 6 pístků) - desky Raybestos směs ST31, samosvorný diferenciál Quaife, výfuk MILLTEK turbo back, Semi Slick TOYO R888
- PetrElvis
- Nováček
Á něco o měBob Wolf píše:Souhlas, jen je třeba to vysvětlit Elvisovi (nováček na fóru), ten se tvrdě drží svého - viz jeho poslední příspěvek v tématu Ford Valoušek :zirafak píše:Ale hosi,ved uz som to tu spominal,ze to vedia aj u Fordu a preto do 305-konoveho RS-ka priamo predpisuju olej vizkozity 5W-50.Takze ziadna novinka.Tak isto aj pri super upravach typu Bob Wolf ma prechod na uvedenu viskozitu logicky vyznam.
"Já si myslím že se asi technik spletl,protože v tomto videu po páté minutě se říká něco jiného
http://www.autotelevize.cz/cz/Testy/tes ... rs/?icid=1
Jen tě cituji:
RSko má mít přitom doporučený olej právě 5W-50."
Dnes jsem se na cestě ze servisu trošku poškádlil s novým RSkem.... byl tam kvůli opravě výfuku - domluvili jsme se že se trošku popasujeme, zajeli jsme z Motola nahoru na dálnici D5 a trošku jsme to okouřili - celkem se potom divil, co tam mám za motor

Já jsem jen chtěl upozornit, na podle mého a mejch informací,které jsem i potvrdil odkazama na oficiální stránky Fordu že tady někdo dodává nepodložené rady a info. když tvrdí že Ford doporučuje do RS 5W50,tak ať Žirafák dá odkaz na tuto informaci od Forda ,pokud to teda není problém,nebo tajný?
Jak už jsem říkal není problém v tom oleji,jako že by se nedal použít,nebo byl špatný až by třeba poškodil motor,já mám v motoru také 15W50 místo 10W40 protože s tím jezdím jen v létě,šlo mi jen o to aby se tu neroznášely špatné informace!!!
Je úsměvné jak hodnotíš člověka podle příspěvků,já osobně na České Ford scéně se pohybuji 12tým rokem,jenže nejsem upjatý jen na jedno forum a tak příspěvků mám holt méně a bohužel jsem také, jeden z mála co navštěvuje i německé srazy a reprezentuje tam český forďáky, a jak jsi na tom ty?

Ford Fiesta 1.1 RS50 rv.1988 auto na ježdění po městě
Ford Capri 2.3 super gt rv.1984
Ford Capri 1.6 rv.1980
Ford Capri 1.6 rv.1980
- Bob Wolf
- Pokročilý
Zdar, Elvisi
na tomto fóru jsem pouhý jeden rok, do SRN na srazy fanoušků Fordů jako Ty opravdu nejezdím (pouze pracovně cca 10x ročně a 6x ročně soukromě - hlavně do Metzingenu pro obleky a sportovní oblečení a do Mnichova na pivo v rámci Oktoberfestu).
V souvislosti s autem jsem byl na komplexní úpravě u Wolfů v Neuensteinu a v rámci záruky na úpravy tam budu dojíždět pravidelně minimálně další 4 roky. Bohužel když vidím ty rozpaky u našich autorizovaných servisů Ford (ohledně donesení vlastního oleje a dalších věcí), svěřím jim i montáž performance brzd, které budu letos kupovat, případně další "větší" úpravy....mají velké zkušenosti a vynikající odborné zázemí, včetně profi-zkušebny a výkonové zkušebny MAHA.
Pokud se Tě dotkly některé poznámky v mých příspěvcích, omlouvám se. Pokud do Fordů "děláš" tolik let, máš jistě dost zkušeností (jen jsem z Tvého profilu nikde nevyčetl, s čím jezdíš..... ? )
Jinak ještě jednou díky za Tvé rady a tipy, proti přehřívání oleje je opravdu asi optimální dodatečný chladič, ale zatím s tímto problémy nemám - pouze musím o trošku déle "dochlazovat" turbo než v době před úpravou motoru. Ale to je daň za vyšší zatížení a vyšší provozní teploty... s tím jsem počítal. V případě "slušného" chování k turbu mám zaručenou garanci od Wolfa až do 80.000 km.
Přeji pěkný den, venku je sluníčko a sucho, jdu trošku "potrápit" toho svého sviště, abych vyzkoušel ten nový Mobil 1
na tomto fóru jsem pouhý jeden rok, do SRN na srazy fanoušků Fordů jako Ty opravdu nejezdím (pouze pracovně cca 10x ročně a 6x ročně soukromě - hlavně do Metzingenu pro obleky a sportovní oblečení a do Mnichova na pivo v rámci Oktoberfestu).
V souvislosti s autem jsem byl na komplexní úpravě u Wolfů v Neuensteinu a v rámci záruky na úpravy tam budu dojíždět pravidelně minimálně další 4 roky. Bohužel když vidím ty rozpaky u našich autorizovaných servisů Ford (ohledně donesení vlastního oleje a dalších věcí), svěřím jim i montáž performance brzd, které budu letos kupovat, případně další "větší" úpravy....mají velké zkušenosti a vynikající odborné zázemí, včetně profi-zkušebny a výkonové zkušebny MAHA.
Pokud se Tě dotkly některé poznámky v mých příspěvcích, omlouvám se. Pokud do Fordů "děláš" tolik let, máš jistě dost zkušeností (jen jsem z Tvého profilu nikde nevyčetl, s čím jezdíš..... ? )
Jinak ještě jednou díky za Tvé rady a tipy, proti přehřívání oleje je opravdu asi optimální dodatečný chladič, ale zatím s tímto problémy nemám - pouze musím o trošku déle "dochlazovat" turbo než v době před úpravou motoru. Ale to je daň za vyšší zatížení a vyšší provozní teploty... s tím jsem počítal. V případě "slušného" chování k turbu mám zaručenou garanci od Wolfa až do 80.000 km.
Přeji pěkný den, venku je sluníčko a sucho, jdu trošku "potrápit" toho svého sviště, abych vyzkoušel ten nový Mobil 1

-
- Test driver
Informaciu som vycital z komplexneho vyjadrenia sefa divizie ST pana Capito,kde pisal,ze kvoli extremnemu vykonu,zmenam dolezitych komponetov,plniacim tlakom a dalsim veciam bolo potrebne u noveho modelu RS pouzit kvalitnejsi olej viskozity 5W-50.Clanok vsak momentalne neviem najst.
- PetrElvis
- Nováček
Ok. může se stát že v průběhu výroby i sám Ford změní specifikace,podle zkušeností,nebo vývojem, i teplotníma podmínkama kde se auto provozuje, jen mě zarazilo,že jste se odkazovali na Ford a ten nikde nic o tom nepíše 

Ford Capri 1.6 rv.1980
Ford Capri 1.6 rv.1980
- PetrElvis
- Nováček
To je škoda že jezdíš do německa jen pracovně a na servis a chápu tvoje zklamání ze zkušenostma českých firem ,bohužel je to tak,a mi stím nic asi neuděláme,já také jedu radši na sraz německa než k nám jsou tam,hezčí a pestřejší a hlavně tam nepanuje nějaký stud a závist,přijede tam člověk ze zhnilou Fiestou,ale i třeba funglovkou RSem.Bob Wolf píše:Zdar, Elvisi
Když budeš víc chladit olej i turbo bude mím menší teplotu,no uvidíš,praxe ukáže co je potřeba.
Já jezdím tím co mi příjde pod ruku,ale jinak momentálně jsem majitelem třech Fordů
Ford Scorpio 2,9 V6 rv.1990
Ford Capri 1,6 ohc rv.1981
Ford Capri 2,3 V6 super gt rv. 1984
Ford Capri 1.6 rv.1980
Ford Capri 1.6 rv.1980
-
- Test driver
Pan Capito je tiez FordPetrElvis píše:Ok. může se stát že v průběhu výroby i sám Ford změní specifikace,podle zkušeností,nebo vývojem, i teplotníma podmínkama kde se auto provozuje, jen mě zarazilo,že jste se odkazovali na Ford a ten nikde nic o tom nepíše

- andydy1
- Junior
1,6 tdci 80kw GHIA original navi denso+tv+dvd+cuvacia kamera

- mickielli15
- Pokročilý
zajímavé, jen nevím co si o tom myslet. Mám kamaráda, který na své staré Toyotě Starlet 1987 jel na jeden olej 45000km a vůbec nic se nestalo, jelo to dál v pohodě, jenom si pak už řekl, že se na to vykašle a radši to vymění. Jenže Toyota Starlet 1987 je jaksi jiné auto než ty naše turbo mrchy, že? Shodou okolností jiný kamarád mi volal asi před týdnem, že najel 40000km na jeden olej jen s doléváním - a nakonec nezadřel, ale jenom přidřel. Oprava ho stála naštěstí "jen" asi 6000kč. Takže asi jde o to, jaký olej to je a jaký motor ho papá, ne? Nejde takhle paušalizovat. Ale mě do "lifetime" politiky stejně nikdo nikdy nedonutí. Takovouhle ruletu hrát nebudu. Zní to lákavě, ale mě zas ta výměna nezabije. Navíc, logicky vzato, olej se znečišťuje broušením třených ploch, a jsou i další faktory, které ho znehodnocují. Ať je to jak je to, myslím, že pokud vedle sebe postavíme dva shodné automobily a jeden bude používán pouze na jednu olejovou náplň a druhý bude procházet pravidelnými výměnami oleje, jsem si jistý (i jako laik), že po řekněme 200000km bude ten druhý motor zřejmě v lepším stavu, nebo snad ne? Odplavování nečistot, chemická stálost a další věci se přeci na opotřebení musí projevit. Jinak video je to zajímavý, ale možná bych si to laiznul tak s Golfem IV 1.9SDI.
P.S. - radši jsem svému Maxovi šel říct, že takovýchto pokusů se bát nemusí, bude dostávat papat nový olej v pravidelných intervalech. Není to žádný pokusný králík.
. Souhlasil. 
P.S. - radši jsem svému Maxovi šel říct, že takovýchto pokusů se bát nemusí, bude dostávat papat nový olej v pravidelných intervalech. Není to žádný pokusný králík.

Focus C-max 2004 2.0 TDCi 100kw DPF, stříbrná met., GHIA, vyhř. př.sklo, aut. klima, tempomat, ESP, dešť. senzor, zatím plecháče, ale mazel edition 

- andydy1
- Junior
jasne aj som toho nazoru. ja len ze je to haluz... 

1,6 tdci 80kw GHIA original navi denso+tv+dvd+cuvacia kamera

- PetrElvis
- Nováček
To ten koktavej technik u Valouška,je taky Ford, akorát toho ví asi trochu míňzirafak píše:Pan Capito je tiez FordPetrElvis píše:Ok. může se stát že v průběhu výroby i sám Ford změní specifikace,podle zkušeností,nebo vývojem, i teplotníma podmínkama kde se auto provozuje, jen mě zarazilo,že jste se odkazovali na Ford a ten nikde nic o tom nepíše

Ford Capri 1.6 rv.1980
Ford Capri 1.6 rv.1980
- Lašty
- Junior
zdravím, prosím mám dotaz kolik litrů oleje je zapotřebí, když budu dělat výměnu na 1.8 16V. Bude mi stačit 5 litrů a nebo je to málo? Nevím jestli jste to tu už někdo nepsal, ale nechtělo se mi to celé pročítat přiznávám se
děkuji

bývávalo Ford Focus 1.8 16 V Zetec 5 dvéř. hatchback r.v. 2000
Ford FocusII 1.6 16V 5 dvéř. hatchback r.v. 2007