Motorový olej pro Focus - informace na str.1
-
- Nováček
olej do c max 1.8 TDCI
Viete mi poradit, aký olej ide do focus C MAX 1.8 TDCI, r. 2005 ? Je pravda, že musí byť presne s označením FORD? Alebo je nejaká náhrada?
- spanel
- Pokročilý
Re: olej do c max 1.8 TDCI
V návodu je jednoznačně napsáno, že musí být použit olej dle specifikace WSS-M2C913-B, ale zároveň je zde informace že lze použít i olej specifikace ACEA A1/B1 (přednostně) nebo podle ACEA A3/B3. Vždy je však doporučován olej viskozity SAE 5W-30. Co se týká specifikací, pak tyto hodnoty, které výrobce doporučuje jsou pravděpodobně vzniklé společným vývojem olejů automobilek s olejářskými firmami a proto většinou automobilky předepisují oleje "svých" výrobců a svých specifikací. Dle mého jsou oleje WSS, nebo ACEA zaměnitelné, samozřejmě s přihlédnutím na klimatické podmínky a na typ motoru.
Do 3.5.2020 byl: FoFo II COMBI, 2006, 1.8 TDCi, 85 kW, Diamond White
-
- Nováček
Re: olej do c max 1.8 TDCI
Ďakujem za odpoveď 

-
- Nováček
Re: motorový olej pro focus-všechny informace na str.1
Ahojte,
takže úvodom chcem upozorniť, že túto tému som prelistoval..
Mám Fofa dovezeného z Talianska, konkrétne FF 1.6 16V ZETEC r.v. 2000, najazdených cca 83 000 KM.
V najbližších hodinách už budem musieť meniť motorový olej a môj problém spočíva v tom, že hoc môj fofo má taliansku servisnú knižku s pravidelnými servisnými prehliadkami (tie prehliadky môžu byť veľmi relatívne, no pečiatky tam sú)
, tak nie je tam uvádzané, že aký olej s akou viskozitou tam dávali po celé tie roky.
Snažil som sa zistiť, že aký olej použiť cez servisy v mojom meste. V každom servise som však dostal dosť odlišné info. Jedny odporúčali 10W40, iní 5W30. Vrchol všetkého bolo, keď som volal do autorizovaného servisného strediska FORD a tam mi povedali, že v žiadnom prípade 10W40 a tiež že je maximálne dôležité, aby som zistil aký sa tam dával olej predtým, inak môže prísť k fatálnemu poškodeniu motora. Úplne ma vystrašili..
Že mám teda volať do talianskeho sevisu a zistiť tam, že čo tam dali..
absurdné proste.. No bol som v rozpakoch.. našťastie som si spomenul na toto fórum..
Po prečítaní tejto témy ma teda prosím utvrďte v tom, že nie je až tak tragické, že neviem, že čo tam dávali doteraz (do cca 80000 KM - štítok je z neznámeho dôvodu odstránený), ale bude dôležité, že čo tam dám teraz ja, že?:)
a kedže som teda čítal túto tému, myslím, že najlepšie bude asi buď:
http://olejposta.sk/r_3651.html alebo http://olejposta.sk/r_1797.html čo poviete? môže byť? Ďakujem veľmi pekne za rady!
takže úvodom chcem upozorniť, že túto tému som prelistoval..

Mám Fofa dovezeného z Talianska, konkrétne FF 1.6 16V ZETEC r.v. 2000, najazdených cca 83 000 KM.
V najbližších hodinách už budem musieť meniť motorový olej a môj problém spočíva v tom, že hoc môj fofo má taliansku servisnú knižku s pravidelnými servisnými prehliadkami (tie prehliadky môžu byť veľmi relatívne, no pečiatky tam sú)

Snažil som sa zistiť, že aký olej použiť cez servisy v mojom meste. V každom servise som však dostal dosť odlišné info. Jedny odporúčali 10W40, iní 5W30. Vrchol všetkého bolo, keď som volal do autorizovaného servisného strediska FORD a tam mi povedali, že v žiadnom prípade 10W40 a tiež že je maximálne dôležité, aby som zistil aký sa tam dával olej predtým, inak môže prísť k fatálnemu poškodeniu motora. Úplne ma vystrašili..

Po prečítaní tejto témy ma teda prosím utvrďte v tom, že nie je až tak tragické, že neviem, že čo tam dávali doteraz (do cca 80000 KM - štítok je z neznámeho dôvodu odstránený), ale bude dôležité, že čo tam dám teraz ja, že?:)
a kedže som teda čítal túto tému, myslím, že najlepšie bude asi buď:
http://olejposta.sk/r_3651.html alebo http://olejposta.sk/r_1797.html čo poviete? môže byť? Ďakujem veľmi pekne za rady!
- Quickie
- Moderátor
no.. minimalne prvych 20 tkm si tam mal olej 5W30.. teda aspon si myslim (po prvu garancku)
ostatnych 60 tkm je otázka..
rozmýšlam ale prečo je ten VALVOLINE olej o tolko lacnejší.
P.S. neštudoval si dobre toto vlákno.. olej Formula je v tvojom podaní drahý.. ale ked maš money navyše, tak toto p.s. nerieš
ostatnych 60 tkm je otázka..
rozmýšlam ale prečo je ten VALVOLINE olej o tolko lacnejší.
P.S. neštudoval si dobre toto vlákno.. olej Formula je v tvojom podaní drahý.. ale ked maš money navyše, tak toto p.s. nerieš

- Maverick_cz
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
no podle mě pokud tam dáš 10w40 a budeš jí tam dávat už dál pořád, tak tím nic nezkazíš. Jelikož pokud tam byl předtím 5w30 a teď se dá 10w40 tak to podle toho, co jsem se tady docetl, neni zadny problem, ale problem by to byl, kdyby tomu bylo naopak. No a druhá verze je, že tam třeba právě dávali 10w40 a tím pádem opět nic nezkazíš, takže pro sichr, jelikož nevíš, co tam bylo, bych tam dal 10w40 olej, ve správný specifikaci pro tvuj motor.
Focus II Titanium X 2005, 3dv, 2.0 TDCi

-
- Test driver
5W-30 Valvoline,alebo F,iba v skratke 

- maxo111
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
ToomToom: Toho ze predtym tam bol 10w-40 by som sa nebal. Do mojho predchadzajuci majitel tiez lial 10w-40, ja som sa po precitani par clankov rozhodol dat tam fordacky 5w-30 a ziadne fatalne nasledky sa nekonali. Treba si uvedomit ze kvalitativne su tie oleje na priblizne rovnakej urovni, rozdielna je len viskozita. Samozrejme o nejakom miesani nemoze byt ani reci (ajked v pripadne nudze, je to kratkodobo mozne). Ja som nechal povodny olej z motora poriadne stiect, nalial som 5w-30 a uz 5000 km vsetko funguje ako ma (klop-klop). Ajked, zrejme by to presne rovnako fungovalo s 10w-40 ... Treba dodrzat specifikaciu, pre nase klimaticke podmienky je vhodna vacsina dostupnych viskozitnych tried. Nie je co spekulovat - "default" od Forda je predpisanych 5w-30, ak sa clovek obava s 10w-40 pri starsom aute nic nepokazi ...
Btw. 83 000 km za 9 rokov sa mi zda na Taliansko zalostne malo
Btw. 83 000 km za 9 rokov sa mi zda na Taliansko zalostne malo

Focus II. Tournier 1.8 TDCi, 2010
-
- Nováček
ďakujem Vám veľmi pekne za názory a rady..
spravím to presne tak, že nechám starý olej poriadne odtiecť a pak tam dám buď ten valvoline, či ford ak sa mi ho podarí kúpiť niekde... prípadne si ho objednám..
každopádne ešte raz teda ďakujem..
p. s. - maxo111 - viem, že tie kilometre sa nezdajú na prvý pohľad ako realita a neviem ani ja s určitosťou povedať, či mi na mojom fofe niekto nestočil KM, no každopádne servisná knižka je povypĺňaná v pravidelných intervaloch do minulého roka do počtu KM 75 000. No ako som už písal, môže to byť veľmi relatívna pravda..
Avšak na druhej strane treba ešte povedať, respekt. napísať, že auto je vo veľmi v pohode stave. Interier max. zachovalý, motor mi tiež pár ľudí obkukalo a povedalo, že vyzerá to na tie KM. Bolo trošku obtlčené zvonka (poškriabané laky /vzhľadom na úzke talianske uličky pochopiteľné:)/, žiadne preliačiny), ale to mi ešte pred samotným odovzdaním auta prestriekali. Tak neviem, veľmi neriešim...
Ak fofo nezačne vymýšlať a kaziť sa v budúcnosti, môžem prehlásiť, že som spokojný s kúpou, nech je pravda akákoľvek..
:)
spravím to presne tak, že nechám starý olej poriadne odtiecť a pak tam dám buď ten valvoline, či ford ak sa mi ho podarí kúpiť niekde... prípadne si ho objednám..
každopádne ešte raz teda ďakujem..

p. s. - maxo111 - viem, že tie kilometre sa nezdajú na prvý pohľad ako realita a neviem ani ja s určitosťou povedať, či mi na mojom fofe niekto nestočil KM, no každopádne servisná knižka je povypĺňaná v pravidelných intervaloch do minulého roka do počtu KM 75 000. No ako som už písal, môže to byť veľmi relatívna pravda..

-
- Nováček
Prosím Vás, viete mi rýchlo poradiť, že aký olejový filter si mám z nižšie uvedenej stránky objednať spolu s nižšie uvedeným olejom pre môjho Fofa 1.6 16V Zetec r.v. 2000.
http://olejposta.sk/r_3651.html
Ďakujem za rýchle rady a linky, ale iba priamo z tej stránky..
http://olejposta.sk/r_3651.html
Ďakujem za rýchle rady a linky, ale iba priamo z tej stránky..

-
- Test driver
Vybera sa od nich dost tazko a stava sa,ze vydodaju nieco,co nesedi.Filter stoji o par eciek viac vo Forde,ale dostanes presne to,co potrebujes.
-
- Nováček
Musím se vyjádřit k informacím o olejích. Prosím - přestaňte řešit jestli dát do motoru syntetiku, polosynt. nebo minerál. Na tom vůbec !!!! nezáleží. Charakteristika oleje pro jeho teplotní využití naprosto nesouvisí s kvalitou oleje. S hrůzou jsem zjistil, že ve většině autorizovaných servisů nabízejí olej pouze takto: "vezměte si 5W 30 - ten je nejlepší". Ale tak to vůbec není. Je nutné!!! sledovat výkonovou charakteristiku!!!!. Tedy dávat klidně minerál (to členění navíc vůbec neexistuje - jen obchodní trik...) Tedy liji výhradně normu WSS...913 - A, B (benzín nebo diesel) a vše ostatní mne nezajímá - protože zde není nic co by mělo zajímat. Jezdím na minerál (mylné ozn. výrobce), ale s normou Ford nebo VW.... To je důležité. Jakožto pracovník ústavu paliv a maziv mne toto na fórech doslova šokuje - i olejem za 500,- Kč litr si mohu zničit motor - to je důležité. Prosím dbejte výhradně výkonových charakteristik a vykašlete se na doporučení servisu, že tam patří pouze syntetika. Je to nesmysl. Naše vozy - tedy Ford (platí ovšem i u dalších vozů), jezdí klidně na minerál (dle Vaší terminologie), a to stovky tisíc km. Viz moje Mondeo r.v. 2006 - nejeto 340 tis. na olej za 150,- Kč litr. Vše OK a v perfektním stavu. Je ovšem dodržena výkonová specifikace. Oleje typu Ford Formula apod. jsou jen taháním peněz z kapes důvěřivých řidičů, kteří mají mylný dojem o tom, že svému miláčkovi dopřávají to, co potřebuje. Doporučuji přečíst si knihy o palivech a mazivech - ovšem od renomovaných odborníků. Zdravím všechny
-
- Test driver
- Anndy
- Test driver
Wolf138: Hehe. Lenze citat na vsetko knihy od renomovanych autorov proste nejde. Aj ked bohuzial na slovensku by to na skodu nebolo.
Co keby si hodil tento tvoj prispevok trosku prepracovany a par vetami - odstavcami uviedol na spravnu mieru oleje - aspon vo vztahu k focusom.
Urcite by ti boli vsetci vdacni
Co keby si hodil tento tvoj prispevok trosku prepracovany a par vetami - odstavcami uviedol na spravnu mieru oleje - aspon vo vztahu k focusom.
Urcite by ti boli vsetci vdacni

- gargulakj
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
tak
a myslím že nám tady za tím vším udělal pěkně tlustou čáru
:D

Focus r.v. 2002, 1.6 benzín, 74KW
Focus r.v. 2010, 1.6 benzín, 74KW
Focus r.v. 2010, 1.6 benzín, 74KW