Líné, protože 2GB ramky je málo, vím, že to má většina ntb, proto to říkám, další problém je integrovaná grafická karta, která nemá vlastní paměť a tím pádem máš třeba -128 - 256MB, takže na systém zůstane 1,7GB... Já mám v pc 4GB (i když to vista neumí celé využít), ale 3GB je podle mně optimal. Jinak je to pomalé, protže vista všechno chce cpát do ramky, narozdíl od XP. Takže když tam člověk nainstaluje nějaký ten program a spouští se toho více po startu, atd., tak to pak hrabe pořád na disk a všechno to trvá... Pokud vím, tak ntb mají vždycky nějaký ten volný slot pro další paměť, takže není problém to za mrzký peníz rozšířit na 3GB. Já mám po spuštění visty v paměti 1,2GB bordelu, takže pro nějakou práci už moc prostoru není (pokud je 2GB). Ještě je možnost vistu urychlit připojením flashky (ale myslím, že musí mít 4GB+), ale nevím, jestli to řeší problém s pamětí, ještě jsem to pořádně nezkoušel.
Pokud to mají na web a prohlížení nějakých fotek, tak to samozřejmě stačí, dá se na tom udělat všechno, ale když to má někdo na nějakou činnost, tak ho čekání na kdejakou blbost moc nebaví a XP jsou mnohdy se stejným HW pružnější, rychlejší.
Další věc je procesor, rychlosti sběrnic, atd. Ale u ntb do 15k nemůžeš čekat, že to bude fičák