Ahoj
mám na zde přítomné odborníky jeden technický dotaz , týkající se takzvaného " podtlakového neboli PVC ventilu " . Nejedná se o volnoběžný ventil , toto je takový bílý plastový ventil,který je zastrčený v sacím potrubí , z něj jde gumová hadička ,která se rozděluje téčkem a jde do hlavy válců.Už delší dobu řeším hrubý volnoběh motoru 1,6 Zetec , kde mi při volnoběžných otáčkách při ohřátém motoru jde motor hrubě,a třese se celé auto.Volnoběžný ventil jsem už asi 3 krát čistil,bez jakéhokoliv zlepšení či zhoršení chodu motoru.Podtlakové hadičky jsem dal nové,také beze změny , ale ted ,když jsem vyndal tento podtalkový ventil a celý ho vyčistil ( uvnitř byl celý černý a od karbonu ) ,vyfoukal tlakovým vzduchem a dal zpět,tak se citelně zlepšil chod motoru a už se tolik netřese. Jenom se mi nezdá " funkce" tohoto ventilu,protože když jsem do něj ústy foukl nebo naopak nasál z jedné nebo druhé strany,tak jsem čekal nějaký jakoby odpor při profouknutí a zdá se,že z obou staran jde profouknout stejně. Neměl by tedy tento ventil z jedné strany jakoby uzavírat průtok vzduchu ? Navíc se tento ventil nedá rozebrat,je to celé slepené , takže nevím jestli není uvnitř například zetlelé nějaké gumové dosedací těsnění.Jaký je tedy Váš názor na funkci tohoto ventilu nebo mněnil jste ho už někdo ? Díky za všechny poznatky. Michal.
Podtlakový PVC ventil - dotaz
- deekay
- Junior
Re: Podtlakový PVC ventil - dotaz
Taky bych se pridal k tomuhle dotazu, koukal jsem ze ventil ma v sobe pruzinku a tu kdyz zmacknu tak z jedne strany trochu tesni, ale ne uplne, tak by me zajimalo, jaka je spravna funkce noveho? Pripadne co muze mit nasvedomi nefunkcni stary.
Na volnobeh mi motor vibruje taktez.
Na volnobeh mi motor vibruje taktez.
- SlavaM
- Nováček
tak jsem ten podtlakovy ventil koupil u Forda nový , stál kolem 230 kč , pokud ho ústy profukuji z obou stran ,tak mi subjektivně připadá že se chová podobně jako ten starý,jen z jedné strany je znát trochu větší odpor . Po namontování do auta je volnoběh lepší , tak o 50 % , ale pokud se dostatečně prohřeje celý motor a olej , tak přeci jen tam ty vibrace a nepravidelný chud trochu je , ale je to znatelně lepší. Ted se chystám na výměnu těch černých podtlakových hadic , jsou od oleje už vyměklé. Po výměně sem napíšu , jak to dopadlo 

- deekay
- Junior
Ja si ho dnes koupil taky, tak uvidim zda pomuze stejne jako tobe 
Hadice u me zatim vypadaji ok.
Dam vedet jak to pak pomohlo nebo ne.

Hadice u me zatim vypadaji ok.
Dam vedet jak to pak pomohlo nebo ne.
- SlavaM
- Nováček
no oni ty hadice vypadaj na první pohled OK , ale zkus se na ně podívat , když ti běží už ohřátý motor , to se potom zejména ta " levá " hadička ( ta nejdelší , nejblíž altíku ) pěkně zcucne podtlakem
. u studenýho motoru to nepoznáš , protože nejsou dostatečně prohřátý a změklý. No uvidíme , určitě napiš jestli vyměna ventilu pomohla .

- deekay
- Junior
ok overim pak u tepleho motoru i hadice, moc diky za tip