miki21 píše: 13.07.2023 10:23
Jo, zvolil jsem možná špatné slovní spojení, ale stejně nepřipustíš, že to je přinejmenším divné. Utíkají před válkou, ale vrací se tam na dovolenou. Proč tam teda nezůstanou? Ještě se veřejně přiznají, že se vrátí zpět a pokud ne, tak do jiné ekonomicky výhodnější země.
Opustili svoje domovy, nechali tam přátele, často rodiny (typicky staré rodiče, kteří se na starý kolena nikam stěhovat nechtějí). Tak co je divného na tom, že jedou na dovolenou zrovna tam?
Kyjev, přestože je dnes daleko od fronty, je průběžně ostřelovaný pořád. Zvlášť když máš děti, tak radši zvedneš kotvy a utečeš někam do ČR, přestože nevíš, co bude... protože i když je to nejistota, kde tam budeš bydlet a jak se tam uživíš, stále je to přijatelnější než ta nejistota, kdy ti nějaká zbloudilá raketa spadne zrovna na tvůj barák.
A v první fázi války to hřmelo nad Kyjevem hodně.
Když už jsi uprchlík a najdeš si tu bydlení a práci, nějak jsi se tu usadil, nějak se ti daří, učíš se česky... tvoje děti tady chodí do školy. Zase všeho necháš a budeš se stěhovat zpátky na Ukrajinu? Když válka stále trvá a taky by se to mohlo otočit, Rusové by mohli postoupit, znovu masivně napadnout Kyjev atd.
Já jsem s nějakými uprchlíky mluvil, měl jsem to z první ruky.
A jestli je jejich motivace se usadit natrvalo v ČR ekonomická - no a co? Když tu mají práci a starají se sami o sebe, místo aby čekali s nataženou rukou (jako cikáni, co tu žijou 100 let a integrovat se jim nepodařilo do teď...) - co je na tom špatného? T.č. se k nám nastěhovala hromada Vietnamců a taky to nikomu nevadí, mají tu večerky a další obchody, proč by nám tu měli vadit? Jejich děti dneska umí česky líp než někteří dezoláti, co žijou v ČR (ČSSR) od narození.