Příspěvek
od kPetr » 17.01.2021 21:07
Tak já se přiznám, že teorií krouťák versus výkon jsem se nikdy nezabýval. Každé auto je samozřejmě jiné, jiný krouťák, jiný výkon, jiné zpřevodování. Takže za základ bezpečného a rychlého předjetí považuji to, aby člověk své auto a jeho možnosti poznal, aby věděl, co si s ním může a nemůže dovolit a jaký styl je tedy nejvhodnější. Praxe je praxe, tady žádná teorie nepomůže.
Když jsem měl například Felicii 1.9D , tak výkon ve skutečnosti nic moc ale byla to nafta, takže jízdní styl úplně jiný, protože měla sílu už při nižších otáčkách tak jsem nemusel tak často řadit. Ale pokud jsem potřeboval rychle předjet, určitě to nešlo zrychlit z malých otáček. Navíc tam dobře fungoval omezovač, takže na "dvojku" max. 60km/h, na "trojku" max 90km/h a na "čtyřku" max 120km/h, po dosažení té rychlosti jako když se to začne zbržďovat a víc to prostě nejelo. Tomu jsem musel taky přizpůsobit styl předjíždění a věděl jsem přesně, co si můžu a nebo už nemůžu dovolit. Přeřazení během předjíždění jsem se často nevyhnul. Po 10 letech když jsem přesedlal opět na benzín, tektokrát Fusiona 1.4, musel jsem si zvyknout na úplně jiný styl jízdy.
Nyní aktuálně jezdím s mým Fokusem 1.8 a služebně již sedmým rokem s Dacií 1.2, vystřídal jsem už různých aut docela dost a s každým jsem si styl rychlého a bezpečného předjíždění vychytal, každé je jiné. Sice se snažím o to, abych při předjíždění řadit nemusel, ale někdy i to je nutné, záleží na okolnostech. Živě umím jezdit s každým autem, včetně té Dacie 1.2. Tam je akorát problém, že se množí blbečci, za kterým se táhnu 15km kdy on jede chvíli 60, chvíli 70km v hod. a podobně, no a když se konečně naskytne bezpečná možnost předjetí a dostanu se vedle něj, tak se probudí a úmyslně zrychlí. Kvůli těmto kretenům jsem si u Dacie vybudoval svůj speciální postup, že když vidím že můžu předjet, nechám si od něj větší odstup, podřadím, rychle se rozjedu a blinkr vyhodím až v posledním okamžiku před zahájením předjíždění (samozřejmě neustále sleduji co se dějě za mnou). Ve chvíli, kdy začnu předjíždět jsem už rozjetý natolik, že než ten předjížděný stačí zareagovat, jsem rychle před ním. S Focusem, díky neporovnatelně silnějšímu motoru, si zase s tímhle lámat hlavu až tak nemusím. Prostě s každým autem se předjíždí jinak.