Hoffis píše: 20.12.2020 12:51
Tvůj případ je něco úplně jiného. Chyba p0420 je nízká účinnost katalyzátoru. To je zpravidla způsobeno vysypanim katu, nebo jeho spálením. Prostě už tam ''žádný'' katalyzátor není. To žádným čistidlem neopravis.
Čistič katalyzátoru je nesmysl, kat není filtr. Kupovat takové věci, jsou vyhozené peníze.
Naopak čištění proti karbonu, který má za následek LSPI smysl má. Akorát bych se bál trošku toho, že se může uvolnit více ''bordelu'' a udělat někde paseku.
S takto malým nájezdem ale problém asi nebude.
Co je chyba P0420 samozřejmě vím. Vysypání katu je jedna z více možností této chyby a tam samozřejmě žádný čistič nepomůže. Ani já nejsem ignorant, abych si na vysypaný kat koupil čistič

. Většinou problémy způsobuje zanesení karbonem nebo korozí, kdy se pokryjí kanálky katu souvislou vrstvou a omezí přístup výfukových plynů k aktivní vrstvě katalyzátoru. Předpokládal jsem, že když se konkrétně k čištění katalyzátorů prodávají specializované přípravky, bude možné alespoň zaznamenat nějaký dílčí úspěch, třeba v podobě prodlouženého intervalu rozsvícení kontrolky motoru. Bohužel se tak nestalo. To je vše, co jsem chtěl říct. Chemie je sice mocná, ale ne všemocná. Zrovna tak nevěřím, že chemicky lze rozhýbat zapečené pístní kroužky, které se musí někdy štípat a postupně vysekávat. Proto ani nevěřím, že by to mělo nějaký valný úspěch při dekarbonizaci spalovacího prostoru a ventilů přímovstřikových motorů. Jediné čemu věřím je, že karbon rozpouští pouze velmi agresivní chemie, která může zanechat stopy i jinde, než potřebujeme. U přímovstřiku věřím nepodtáčení motoru (ignorace šipky řazení), bezvápníkovým olejům a jejich včasné výměně (klidně i 10t km.)