Příspěvek
od pkadecka » 17.09.2016 21:49
Měl jsem taky všechny 4 moudráky, teď už mám jen jeden nahoře (a ten tam asi zůstane, protože jako jediný se tam bez problémů vešel, chybí mi tam totiž čtyřka). Spodní mi trhali jeden v Praze na Karláku, což bylo docela zdlouhavý, pod lokálním umrtvením, ale podařilo se. Nebolí to, jen je to nepříjemný. Cítíš nanejvýš tlak, ale ne bolest. Ten zub vzali nějakou rozbrušovačkou, rozdělili ho asi na 4 kusy (podle toho, kolik má kořenů) a ty pak jednotlivě vytahali. Pak obrousili kost a zašili dáseň.
Druhý spodní mi trhali v Pardubicích, což bylo docela rychlé, nejvíc času zabralo čekání, než zabere umrtvovák. Pak opět necítíš vůbec nic. Ten zub mi ulomili do strany a pak vytahali jednotlivé kořeny. Úplně jiný přístup a postup, než v Praze na Karláku, ale stejně účinný a rychlejší. Trošku horší bylo, že nebrousili kost a nešili dáseň, ale to je detail a ve finálu se obě rány zhojily stejně. Nějakou dobu po vytržení zubu je tam díra, což je trochu otravné, protože tam zůstávají zbytky jídla. Musí se to extra čistit např. vatovou tyčinkou. Ale časem to zaroste.
Pokud jdeš na trhání, nejlepší je nechat si vytrhnout vždy oba na jedné straně, ušetříš tím 2x trhání. Oteče to stejně a kousat na tu stranu nemůžeš tak jako tak.
Odkládat to je nesmysl, každá práce počká. Když to odložíš, rozbolí to v nejnevhodnější dobu. A osmy rostou postupně, zub vždy o kousek popoleze, pak tě pekelně bolí celá huba, nakonec se to uklidní, ale za půl roku znova. A často se od tý zkurvený osmičky zkazí sedmička. Takže čím dřív ven, tím líp.