Jinak po 15000km spotřeba kolem 1l oleje 5W40 (ACEA A3/B3/B4, API SL/SJ/CF), takže za ty prachy paráda a dám ho znova

Chtěl sem pro jistotu dát 5W50, ale jsou už dražší. A navíc stejně neodejde dřív motor ale spíš kastle na rez

Ved o to ide, ze C3 "menej znesie".Specík píše:Oleje mid a low saps .... Díky snížení obsahu prvků jako je sulfátový popel, fosfor a síra mají sníženou hodnotu TBN. Ta udává alkalickou hodnotu oleje. Olej s vyšší hodnotou TBN déle odolává kyselému prostředí, které vzníká hlavně při studených startech a provozu studeného motoru.
Je to jedno zda protočí(pokud párkrát protáčí tak to je na palici) nebo ne ten efekt ničemu nepomůže a ta trocha co zůstane nevadí když se olej mění jak má, navíc po výměně taky startujete do "prázdného" motoru (klidně i s turbem) a nic to neudělá protože ten film co tam zůstane to stačí "udržet".petulak píše:Takže normálně v červnu až vypustím starej, nacpu tam místo F to S/SD a budu sledovat spotřebu.
Vypouštím s teplým motorem a nechávám to pak cca 2-3 hodiny, bude to stačit? Určitě něco nevyteče. Někde jsem četl, že někdo párkrát protočí motor, ale do toho se mi opravdu nechce a poměr výhoda/riziko se mi nelíbí.
tak,cca 14dní, by mohlo stačit.![]()
![]()
Tak já si to vždy zavezu na dvůr na cihly, o víkendu když je hezky a nemám v plánu nikam jet, takže jestli to nechám hodinu nebo 5 je mi vcelku už jednojarod72pm píše:Je to jedno zda protočí(pokud párkrát protáčí tak to je na palici) nebo ne ten efekt ničemu nepomůže a ta trocha co zůstane nevadí když se olej mění jak má, navíc po výměně taky startujete do "prázdného" motoru (klidně i s turbem) a nic to neudělá protože ten film co tam zůstane to stačí "udržet".petulak píše:Takže normálně v červnu až vypustím starej, nacpu tam místo F to S/SD a budu sledovat spotřebu.
Vypouštím s teplým motorem a nechávám to pak cca 2-3 hodiny, bude to stačit? Určitě něco nevyteče. Někde jsem četl, že někdo párkrát protočí motor, ale do toho se mi opravdu nechce a poměr výhoda/riziko se mi nelíbí.
tak,cca 14dní, by mohlo stačit.![]()
![]()
Měním taky se zahřátým motorem jen s tím že stačí 15 minut na vytečení a tu původní decku neřeším.
Mechanik mi jednou říkal že čekat půl hodiny je vcelku zbytečné pokud to měním každý rok i s filtrem...
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti