No tak hlavně v zimě než se pořádně ohřeje bys tomu vůbec neměl dávat.Nechat motor zahřát klidnou jízdou, ideální otáčky 2-2,5tis ot/min (žádný volnoběh!!! tak 10 max 15sec. a můžu jet)Třeba olej se údajně ohřeje na provozní teplotu až za nějaký 20 a víc km!!!Do té doby bych nešlapal autu nějak razantně za krk.No a když to máte do práce jako já 12km, tak to v zimě za celou cestu nevytočím málokdy nad 3tis.A to už musím mít nějakej ten kilometr ujetej.Spíš se to snažím držet do těch 3tis.ot./min tak se dá v klidu jezdit.A ty jsi porovnával takové zimní starty a rozjezdy s olejem 5W40 A3/B3 a 5W30 A5/B5(A1/B1)?Já ano a rozdíl v tom vůbec nevidím.A ani se není čemu divit když ty oleje mají stejné zimní číslo 5W.Rozdíl v těchto olejích by měl nastat až právě při zahřátí na provozní teplotu.To je to druhé číslo v tomto případě 30 nebo 40.Pak ještě oleje s označením A5/B5(A1/B1) neboli lehkoběžné oleje mají sníženou HTHS viskozitu oproti olejům A3/B3,B4.Tato viskozita se měří při 150°C a velkém smykovém spádu.Samozřejmě že to snižuje spotřebu a emise(což byl hlavní důvod proč Ford začal tyto oleje používat a doporučovat), ale za jakou cenu??? V případě příliš nízké HTHS viskozity může dojít k přetržení olejového filmu mezi dvěma třecími plochami, a ty pak nejsou dostatečně mazány.jarod72pm píše:Tak jsem tam měl podle štítku nijak specifikovaný Mobil 5W-40 ,motor v léte ještě OK přes zimu se mi zdá hůř startuje a je takový líný na rozjezd až se pořádně zahřeje pak jede ale celkově nic moc
Teda jako říct, že každý výrobce dělá stejný olej je trochu nadsázka.Jinak víše sem napsal co to znamená lehkoběžný olejDingo-zetec se píše:mozete tam liat 5w40 neviem akeho vyrobcu je to stale to istemotor pojde stale rovnako moja skusenost obvzlast nie dobre v zime,samozrejme motor bude stale dobre mazat.5w30 A1 je preto lahkobezny lebo to na tom motore je aj citit, pokial motor nema velke ubytky oleja tak lejte A1,alebo ked pouzivate ineho vyrobcu tak sa drzte uz len tej specifikacie. Skakanie v roznych znackach a vlasnostiach nevedie uz k nicomu dobre poznam to a motor uz je tam
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 1 host