roztahování focusa
- Martin41
- Pokročilý
roztahování fokusa
Neslyšel jsi třeba , že jsou vozy kde se cesta přes katalyzátor otevírá až je motor na provozní teplotě ? Já ano, jen nevím, je-li to případ Fofa.
- pelen
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Re: roztahování fokusa
Menil jsem jiz 2x olej, tak jsem byl pod autem a zadne obtokove potrubi FoFo nema. Vse jde pres katalyzator, i za studena. V katalyzatoru nastava katalyticke spalovani nespalenych zbytku paliva ve vyfukovych plynech a katalyzator se postupne zahriva az na provozni teplotu nekolika set °C. Pokud se do katalyzatoru dostane mnohem vice nespaleneho paliva, tak jeho teplota vystoupi mnohem vice, nez na kterou je staven a dochazi k jeho zniceni. Pravdepodobne popraska keramicka vlozka.Martin41 píše:Neslyšel jsi třeba , že jsou vozy kde se cesta přes katalyzátor otevírá až je motor na provozní teplotě ? Já ano, jen nevím, je-li to případ Fofa.
- silverwolf
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
- polkiboj
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Ja by som za ziadnych okolnosti neroztahoval.o su uz moderne auta a nie Skoda 120. Tu v pripade roztahovania trpi vsedko a nielen katalizator. V takomto pripade treba bud nastartovat pomocou kablou alebo ak to nejde tak len do servisu.
Ford Focus kombi, 1.8 TDCi 74kW 100PS, r.v. 12/2003, bleck metla
- ondora
- Nováček
- Dany
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
- silverwolf
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
To Dany: Ale taky napiš, jak dlouho si ho roztahoval. Já jsem psal - nechat jednou dvakrát převalit motor a pokud nenaskočí tak toho nechat. Pokud je motor v pořádku, tak vždycky hned naskočil bez dalších problémů. 

Ford Focus II, 1,6 Trend, Red Tango, r.v.2006.
Suzuki Samurai 1,3 MPi r.v.neznámý - černobílý lesní dělník

Suzuki Samurai 1,3 MPi r.v.neznámý - černobílý lesní dělník

- Martin41
- Pokročilý
- roberto
- Junior
Re: roztahování fokusa
fuj ano ale 99% mechaniku a servisu ti to udelajiMartin41 píše:FUJ !!!

- Martin41
- Pokročilý
roztahování fokusa
Nezkusil jsi se nad tím co tady píšeš zamyslet ? Nějak si to zdůvodnit ?
Zpátečka u dnešních vozů se v podstatě (+, - ,) rovná jedničce. Tak kde je význam ? Co námitka nespálená směs a rozhozené rozvody?
V době, kdy jsme neznali katalyzátory ani turba či rozv. řemeny se těžké vozy nafťáky,
(nákladní, autobusy apod.) nouzově startovaly přes zpátečku. To však nebylo roztažení ale jen takový drbanec a předpokládalo to teplý motor, fůru lidí, nebo zatlačit jiným vozem.
Ale to bylo v trochu jiné době a s čím a jak se jezdilo ....
Zpátečka u dnešních vozů se v podstatě (+, - ,) rovná jedničce. Tak kde je význam ? Co námitka nespálená směs a rozhozené rozvody?
V době, kdy jsme neznali katalyzátory ani turba či rozv. řemeny se těžké vozy nafťáky,
(nákladní, autobusy apod.) nouzově startovaly přes zpátečku. To však nebylo roztažení ale jen takový drbanec a předpokládalo to teplý motor, fůru lidí, nebo zatlačit jiným vozem.
Ale to bylo v trochu jiné době a s čím a jak se jezdilo ....
- PedroH
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Pokud vím, tak v základech pro automechaniky se učí, že vozidla s rozvodovým řemenem a katalyzátorem nelze roztahovat - řemen lehce přeskočí a už nesouhlasí časování ventilů v poloze s písty. Navíc se do katalyzátoru dostane nespálené palivo, které se po zahřátí spálí prakticky okamžitě a vytvoří vysokou teplotu - v lepším případě se nic nestane, ale nezřídka dojde k prasknutí katalyzátoru a dokonce bylo i dost případů, kdy auto shořelo z důvodu poruchy katalyzátoru díky tomu, že se tam dostalo nespálené palivo.
takže moje resumé - v žádném případě neroztahovat, spíš se pokusit nastartovat s pomocí kabelů...
takže moje resumé - v žádném případě neroztahovat, spíš se pokusit nastartovat s pomocí kabelů...
- jamaka
- Test driver